Ce s-a întâmplat azi, 11 iunie?

11.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 11 iunie?

De-a lungul istoriei, au fost înregistrate mai multe evenimente care au schimbat mersul omenirii. Multe dintre acestea au fost uitate, de-a lungul timpului, însă redactorii shtiu.ro vi le readuc la cunoștință.

Ce s-a întâmplat azi, 11 iunie?

1184 î.Hr. Potrivit astronomului antic grec Eratostene, în acest an a avut loc Războiul troian. Drept urmare, Troia a fost arsă din temelii. Potrivit legendei, datele nefiind confirmate istoric, conflictul dintre ahei și inamicii acestora, locuitorii orașului Troia din Asia Minor, ar fi izbucnit după ce Paris, prințul Troiei, ar fi răpit-o pe Elena, soția lui Menelau, regele Spartei.

Războiul troian

1848 Este anul în care începe revoluția pașoptistă în București. Domnitorul Gheorghe Bibescu nu poate să mai facă nimic și este forțat să semneze „Constituția” (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu.

1903 Membrii grupării „Mâna Neagră” i-au asasinat pe regele Serbiei Alexandru I și regina Draga, fiindcă doreau o apropiere de Rusia, în detrimentul statelor din vest. Nu multă lume știe, însă persoanele implicate în atentat făceau parte din Regimentul 6 Infanterie, care purta numele „Regimentul Regele Carol al României”. Drept urmare, după acest eveniment Carol I al României a telegrafiat la Belgrad, spunând că renunță la patronajul onomastic asupra regimentului respectiv.

1941 În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România încheie două tratate cu Germania, la München și Berchtesgaden, unde se angajează să lupte împotriva trupelor bolșevice.

1948 Societatea română se schimbă din temelii, fiindcă Marea Adunare Națională votează Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport (Legea nr. 119).

1955 În acest an, are loc cel mai grav accident din lumea auto. Nu mai puţin de 83 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 100 au fost grav rănite pe circuitul Le Mans, când un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat.

1978 Jucătoarea româncă de tenis Virginia Ruzici cucerește titlul La Roland Garros. Aceasta este prima tenismenă din țara noastră care a fost laureată atât la simplu, cât și la dublu, alături de jucătoarea iugoslavă Mima Iausovec.

1979 John Wayne moare la vârsta de 72 de ani. Acesta a fost un celebru actor de la Hollywood, jucând în nenumărate filme western. În anul 1969, el a fost premiat cu Oscar pentru rolul său din producția „True Grit”.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot