Ce s-a întâmplat azi, 11 iunie?

11.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 11 iunie?

De-a lungul istoriei, au fost înregistrate mai multe evenimente care au schimbat mersul omenirii. Multe dintre acestea au fost uitate, de-a lungul timpului, însă redactorii shtiu.ro vi le readuc la cunoștință.

Ce s-a întâmplat azi, 11 iunie?

1184 î.Hr. Potrivit astronomului antic grec Eratostene, în acest an a avut loc Războiul troian. Drept urmare, Troia a fost arsă din temelii. Potrivit legendei, datele nefiind confirmate istoric, conflictul dintre ahei și inamicii acestora, locuitorii orașului Troia din Asia Minor, ar fi izbucnit după ce Paris, prințul Troiei, ar fi răpit-o pe Elena, soția lui Menelau, regele Spartei.

Războiul troian

1848 Este anul în care începe revoluția pașoptistă în București. Domnitorul Gheorghe Bibescu nu poate să mai facă nimic și este forțat să semneze „Constituția” (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu.

1903 Membrii grupării „Mâna Neagră” i-au asasinat pe regele Serbiei Alexandru I și regina Draga, fiindcă doreau o apropiere de Rusia, în detrimentul statelor din vest. Nu multă lume știe, însă persoanele implicate în atentat făceau parte din Regimentul 6 Infanterie, care purta numele „Regimentul Regele Carol al României”. Drept urmare, după acest eveniment Carol I al României a telegrafiat la Belgrad, spunând că renunță la patronajul onomastic asupra regimentului respectiv.

1941 În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România încheie două tratate cu Germania, la München și Berchtesgaden, unde se angajează să lupte împotriva trupelor bolșevice.

1948 Societatea română se schimbă din temelii, fiindcă Marea Adunare Națională votează Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport (Legea nr. 119).

1955 În acest an, are loc cel mai grav accident din lumea auto. Nu mai puţin de 83 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 100 au fost grav rănite pe circuitul Le Mans, când un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat.

1978 Jucătoarea româncă de tenis Virginia Ruzici cucerește titlul La Roland Garros. Aceasta este prima tenismenă din țara noastră care a fost laureată atât la simplu, cât și la dublu, alături de jucătoarea iugoslavă Mima Iausovec.

1979 John Wayne moare la vârsta de 72 de ani. Acesta a fost un celebru actor de la Hollywood, jucând în nenumărate filme western. În anul 1969, el a fost premiat cu Oscar pentru rolul său din producția „True Grit”.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot