Este adevărat că numele brandului auto Mercedes vine de la o fetiță? Cine a fost ea?

14.08.2020
Este adevărat că numele brandului auto Mercedes vine de la o fetiță? Cine a fost ea?

Mercedes este probabil cea mai cunoscută și cea mai importantă marcă auto de pe piață. Sediul central al uzinei se află la Stuttgart, în Germania. Brandul este deținut de compania Daimler Chrysler AG. Mercedes-Benz produce automobile, autobuze, camioane și auto trenuri rutiere.

Inițial, mașinile scoase pe poarta fabricii nu s-au numit Mercedes, iar viteza maximă cu care mergeau era undeva la 24 de km pe oră. Apariția numelui are o istorie interesantă și o vom prezenta în rândurile de mai jos.

Cum a apărut prima mașină cu numele Mercedes?

Majoritatea brandurilor din ziua de astăzi poartă, de obicei, numele celor care le-a produs. Nu este și cazul omului de afaceri Emil Jellinek care a ajutat la apariția și dezvoltarea brandului Mercedes.

Emil Jellinek s-a născut la Leipzig, Germania, în ziua de 6 aprilie 1853. Copil fiind, a luat lecţii particulare timp de câţiva ani, însă, mai târziu, i-a fost greu să rămână şi să înveţe la şcoală. La vârsta de 17 ani a fost angajat ca funcţionar al companiei feroviare Rotkosteletz Nord-Vest şi a plecat de acolo doi ani mai târziu. Emil Jellinek a plecat la Tetouan, Maroc, ca agent consular şi s-a căsătorit cu o franţuzoaică, scrie Mercedez-Benz.com.

Bărbatul a avut o fetiță care s-a născut în anul 1889 și căreia i-a pus numele Mercedes. Acesta a simțit că micuța îi poartă noroc, afacerile lui prosperând de la o zi la alta. Drept urmare, el s-a mutat împreună cu familia la Nisa, în Franţa.

Vizita la fabrica din Stuttgart a schimbat istoria

Emil Jellinek era pasionat de autovehicule, iar un articol din ziar despre Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) îi atrage atenția și decide, în anul 1897, să viziteze fabrica din Stuttgart și să își comande primul său autoturism Daimler.

Mașina avea o viteză de 24 de km pe oră, însă bărbatul a cerut ca aceasta să crească în performanțe și după mai multe comenzi personale a ajuns să vândă mașinile Daimler în Nisa. Astfel, apare un parteneriat între Jellinek şi DMG cu privire la vânzarea de autovehicule și motoare. Totodată, au convenit să dezvolte o nouă formă de motor care să poarte „numele Daimler-Mercedes”.

În anul 1901, pe poarta fabricii iese primul autovehicul produs cu motorul lui Jellinek. Mașina avea 35 de cai putere și a fost numită Mercedes, așa cum o chema pe fata omului de afaceri. Acest prim Mercedes, dezvoltat de Wilhelm Maybach, a provocat mare vâlvă la vremea respectivă. Cu centrul său de greutate scăzut, cadrul de oţel presat, motorul uşor, dar puternic, este acum recunoscut drept primul automobil modern.

La 23 iunie 1902, „Mercedes” a fost înregistrat ca nume de marcă şi protejat legal pe 26 septembrie. Câțiva ani mai târziu, în urma colaborării lui Daimler cu inginerul Karl Benz, s-a trecut la brandul Mercedez-Benz.

Ce s-a întâmplat cu Mercedes?

Din nefericire, fata care a dat numele brandului Mercedes, a murit în anul 1929, înainte să împlinească 40 de ani, de cancer osos. Chiar și așa, numele acesteia a rămas în istorie și reprezintă, astăzi cea mai puternică marca de automobile de pe planetă.

Ea este fata care a dat numele brandului Mercedes.

Foto: Mercedez-Benz.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot