Ce nu știai despre Londra, capitala Angliei. Cum se numește, de fapt, Big Ben?

09.06.2022
Ce nu știai despre Londra, capitala Angliei. Cum se numește, de fapt, Big Ben?

Londra este unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume. Capitala Angliei are peste 8 milioane de locuitori și se mândrește cu o cultură și istorie bogată. Milioane de turiști din întreaga lume vin, în fiecare an, să viziteze centrul economic, social și cultural al Marii Britanii.

Curiozități despre Londra

1. Londra este unul dintre cele mai diversificate orașe din lume din punct de vedere cultural. În capitala Angliei se vorbesc peste 300 de limbi, inclusiv bengaleza, gujarati, punjabi, cantoneza, mandarina, hokkien și, desigur, engleza.

2. Big Ben nu se numește, de fapt, Big Ben. Turiști din întreaga lume vin să stea pe Westminster Bridge și să-și facă un selfie lângă Big Ben și Camerele Parlamentului. Acest reper faimos în întreaga lume este, de fapt, numit Elizabeth Tower. Big Ben este numele clopotului care se află în interior turnului.

3. Poliția nu l-a prins niciodată pe Jack Spintecătorul. Identitatea celui mai cunoscut criminal în serie din Londra nu a fost niciodată descoperită. Autoritățile de la acea vreme au suspectat totuși o serie de persoane diferite, inclusiv pe prințul Albert, pe Lewis Carroll și pe medicul reginei Victoria, Sir William Gull.

4. Marea Ciuma a ucis aproximativ 25 de milioane de oameni, adică aproximativ o treime din întreaga populație a Europei, în secolul al XV-lea. Acest lucru a afectat în special Londra, din cauza străzilor înguste și a lipsei de salubritate. Oamenii legii au strigat toată vara anului 1465, pe străzile orașului, „scoateți morții afară”. Ei au transportat cadavrele și le-au aruncat în gropi comune, potrivit uk.urbanest.com.

5. Charles al II-lea a ordonat ca șase corbi să fie plasați în Turnul Londrei pentru a-l proteja. Acest obicei este păstrat și în prezent din superstiție. Pentru măsuri suplimentare, fiecare corb are o aripă tăiată, iar autoritățile au și un corb de rezervă în cazul în care zboară vreunul.

6. Când metroul londonez a fost propus pentru construcție, inginerii au venit cu ideea ca tunelurile să fie umplute cu apă, iar oamenii să fie transportați cu un fel de bărci, din stație în stație. Ulterior, au decis să opteze pentru trenuri.

7. Marele incendiu din anul 1666 a devastat Londra. Cu toate că orașul a fost distrus în mare parte, au fost doar șase persoane decedate. Numărul real este însă necunoscut, deoarece mulți alții au murit din cauze indirecte. 

8. Pentru ca o persoană să devină șofer de taxi, trebuie să parcurgă un test riguros numit „Cunoașterea”, care implică memorarea fiecărei străzi din capitala Marii Britanii. Șoferii de taxi pot petrece ani de zile încercând să învețe totul. Unii chiar se plimbă prin fiecare parte a orașului ca o modalitate de a memora toate străzile laterale și aleile.

9. În Londra se găsește cea mai mică statuie din lume. Aceasta este situată pe Philpot Lane și înfățișează statuia a doi șoareci minusculi care mănâncă brânză, fiind dedicată unor muncitori care au murit în timpul construcției Monumentului, după o ceartă din cauza unui sandviș dispărut. Ei au dat vina unul pe celălalt, dar a fost de fapt vina unor șoareci.

10. Deși are multe alte reședințe, regina Elisabeta a II-a locuiește, uneori, și în Palatul Buckingham. Când e acasă, poți să-i vezi steagul regal fluturând de pe stâlp. Acesta se numește Standardul Regal și trebuie să fie arborat numai în clădirile în care este prezentă regina.

11. Acul Cleopatrei este o capsulă a timpului. Artefactul egiptean situat pe digul Victoria a fost ridicat în 1838. În acest timp au fost plasate multe lucruri dedesubt, inclusiv o hartă a Londrei, o copie a Bibliei, câteva ziare zilnice, o rupie și 12 fotografii cu cele mai frumoase femei engleze ale vremii.

12. Hrănirea porumbeilor în Trafalgar Square este strict interzisă. Trafalgar Square a fost cândva renumită pentru adăpostirea a mii de porumbei, pe care turiștii i-au hrănit sau pozat. În 2003, primarul Londrei, Ken Livingstone, a interzis hrănirea acestora și autoritățile au folosit chiar un șoim pentru a-i ține la distanță, ceea ce s-a dovedit a avea succes.

13. Londra a fost casă pentru multe personalități ale istoriei, printre care Karl Marx, Charles Darwin, Sylvia Plath, Charles Dickens, Jimi Hendrix, Wolfgang Amadeus Mozart, Florence Nightingale și mulți alții. În locuințele unde persoanele publice au locuit, autoritățile au atârnat plăci albastre.

14. Domul Millennium este atât de mare încât în interiorul lui pot încăpea confortabil Marile Piramide din Giza. Structura are 365 de metri diametru și 52 de metri înălțime în mijloc, cu 12 stâlpi de susținere, simbolizând zilele, săptămânile și lunile anului.

15. London Eye (Ochiul Londrei) nu a fost prima mare roată din capitala Marii Britanii. The Great Wheel câștigă acest titlu. Această roată a fost construită în 1895 pentru expoziția Empire of India. Apoi, din păcate, a fost demolată în 1907, cu 91 de ani înainte să înceapă construcția la London Eye.

16. Londra se mândrește cu peste 170 de muzee, de la uriașul British Museum, cea mai populară atracție turistică a Londrei, până la micul Fan Museum din Greenwich.

17. Aproximativ 1,265 miliarde de oameni folosesc metroul londonez în fiecare an. Potrivit TFL, cea mai populară stație este Waterloo, care vede 100,3 milioane de pasageri în fiecare an.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot