Când a fost inventat semaforul?

23.10.2023
Când a fost inventat semaforul?

Străzile au în comun mai multe lucruri, printre care benzile de despărțire a sensurilor, mașinile, stâlpii de iluminat, iar cel mai des… semafoarele. Aceste dispozitive arată, de obicei, 3 culori, simple, dar care ne pot salva viața. Cine a inventat semaforul și cum au fost alese culorile?

Cum a fost semaforul inventat?

semaforul

În fiecare zi pe drumul spre școală sau muncă observăm mai multe lucruri luminoase, așa cum sunt reclamele și semafoarele. Cu toate că nu prea dăm importanță semaforului, acesta ne poate sala viața dacă îi urmăm instrucțiunile. Ne orientăm drumurile în funcție de culorile semaforului și sperăm întotdeauna să se facă mai repede verde.

Cu toate că în zilele noastre este o ustensilă comună, de care abuzăm și pe care o blamăm de multe ori pentru întârziatul la muncă, istoria lui este una interesantă. În luna decembrie a anului 1868 la Londra, în Piața Parlamentului a fost introdus publicului pentru prima dată semaforul. Ideea din spatele acestui dispozitiv era de a reduce nevoia poliției de a controla traficul.

Înainte de acestea, poliția era singura îndreptățită să aibă grijă de fluxul traficului. Un astfel de exemplu este documentat în anul 1722 pe Podul Londrei. Trei ofițeri de poliție au primit sarcina de a dirija traficul care ieșea din Londra. Fiecare dintre aceștia se asigura că tot traficul rămâne atât pe o parte, cât și pe cealaltă a podului. Un alt ofițer direcționa traficul de pe altă parte pentru a controla fluxul de oameni care intra în Londra.

Cu toate acestea, culorile de la semafor au fost folosite înainte la sistemul feroviar din regat. Aceștia au adoptat un sistem de semnalizare cu steaguri care aveau culorile roșu, alb sau verde. Roșu însemna pericol, alb însemna siguranță, iar verde indica că se poate circula cu prudență.

Timișoara, oraș al premierelor în România

Dacă Londra, Paris sau Viena reprezintă orașele elită ale Europei în care au fost inventate mai multe lucruri, în România ne putem raporta la acest capitol la Timișoara. Deși pentru cei mai mulți cetățeni ai țării noastre Bucureștiul este orașul etalon, nu dintotdeauna a fost astfel.

De-a lungul secolelor, în Banat au fost înregistrate mai multe premiere ale țării. Oraș îndreptat spre vest, în care informațiile se pare că au ajuns mai repede sau că oamenii au fost mai conștienți de evoluția lumii.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot