Când a fost inventat semaforul?

23.10.2023
Când a fost inventat semaforul?

Străzile au în comun mai multe lucruri, printre care benzile de despărțire a sensurilor, mașinile, stâlpii de iluminat, iar cel mai des… semafoarele. Aceste dispozitive arată, de obicei, 3 culori, simple, dar care ne pot salva viața. Cine a inventat semaforul și cum au fost alese culorile?

Cum a fost semaforul inventat?

semaforul

În fiecare zi pe drumul spre școală sau muncă observăm mai multe lucruri luminoase, așa cum sunt reclamele și semafoarele. Cu toate că nu prea dăm importanță semaforului, acesta ne poate sala viața dacă îi urmăm instrucțiunile. Ne orientăm drumurile în funcție de culorile semaforului și sperăm întotdeauna să se facă mai repede verde.

Cu toate că în zilele noastre este o ustensilă comună, de care abuzăm și pe care o blamăm de multe ori pentru întârziatul la muncă, istoria lui este una interesantă. În luna decembrie a anului 1868 la Londra, în Piața Parlamentului a fost introdus publicului pentru prima dată semaforul. Ideea din spatele acestui dispozitiv era de a reduce nevoia poliției de a controla traficul.

Înainte de acestea, poliția era singura îndreptățită să aibă grijă de fluxul traficului. Un astfel de exemplu este documentat în anul 1722 pe Podul Londrei. Trei ofițeri de poliție au primit sarcina de a dirija traficul care ieșea din Londra. Fiecare dintre aceștia se asigura că tot traficul rămâne atât pe o parte, cât și pe cealaltă a podului. Un alt ofițer direcționa traficul de pe altă parte pentru a controla fluxul de oameni care intra în Londra.

Cu toate acestea, culorile de la semafor au fost folosite înainte la sistemul feroviar din regat. Aceștia au adoptat un sistem de semnalizare cu steaguri care aveau culorile roșu, alb sau verde. Roșu însemna pericol, alb însemna siguranță, iar verde indica că se poate circula cu prudență.

Timișoara, oraș al premierelor în România

Dacă Londra, Paris sau Viena reprezintă orașele elită ale Europei în care au fost inventate mai multe lucruri, în România ne putem raporta la acest capitol la Timișoara. Deși pentru cei mai mulți cetățeni ai țării noastre Bucureștiul este orașul etalon, nu dintotdeauna a fost astfel.

De-a lungul secolelor, în Banat au fost înregistrate mai multe premiere ale țării. Oraș îndreptat spre vest, în care informațiile se pare că au ajuns mai repede sau că oamenii au fost mai conștienți de evoluția lumii.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot