Când a fost inventat semaforul?

23.10.2023
Când a fost inventat semaforul?

Străzile au în comun mai multe lucruri, printre care benzile de despărțire a sensurilor, mașinile, stâlpii de iluminat, iar cel mai des… semafoarele. Aceste dispozitive arată, de obicei, 3 culori, simple, dar care ne pot salva viața. Cine a inventat semaforul și cum au fost alese culorile?

Cum a fost semaforul inventat?

semaforul

În fiecare zi pe drumul spre școală sau muncă observăm mai multe lucruri luminoase, așa cum sunt reclamele și semafoarele. Cu toate că nu prea dăm importanță semaforului, acesta ne poate sala viața dacă îi urmăm instrucțiunile. Ne orientăm drumurile în funcție de culorile semaforului și sperăm întotdeauna să se facă mai repede verde.

Cu toate că în zilele noastre este o ustensilă comună, de care abuzăm și pe care o blamăm de multe ori pentru întârziatul la muncă, istoria lui este una interesantă. În luna decembrie a anului 1868 la Londra, în Piața Parlamentului a fost introdus publicului pentru prima dată semaforul. Ideea din spatele acestui dispozitiv era de a reduce nevoia poliției de a controla traficul.

Înainte de acestea, poliția era singura îndreptățită să aibă grijă de fluxul traficului. Un astfel de exemplu este documentat în anul 1722 pe Podul Londrei. Trei ofițeri de poliție au primit sarcina de a dirija traficul care ieșea din Londra. Fiecare dintre aceștia se asigura că tot traficul rămâne atât pe o parte, cât și pe cealaltă a podului. Un alt ofițer direcționa traficul de pe altă parte pentru a controla fluxul de oameni care intra în Londra.

Cu toate acestea, culorile de la semafor au fost folosite înainte la sistemul feroviar din regat. Aceștia au adoptat un sistem de semnalizare cu steaguri care aveau culorile roșu, alb sau verde. Roșu însemna pericol, alb însemna siguranță, iar verde indica că se poate circula cu prudență.

Timișoara, oraș al premierelor în România

Dacă Londra, Paris sau Viena reprezintă orașele elită ale Europei în care au fost inventate mai multe lucruri, în România ne putem raporta la acest capitol la Timișoara. Deși pentru cei mai mulți cetățeni ai țării noastre Bucureștiul este orașul etalon, nu dintotdeauna a fost astfel.

De-a lungul secolelor, în Banat au fost înregistrate mai multe premiere ale țării. Oraș îndreptat spre vest, în care informațiile se pare că au ajuns mai repede sau că oamenii au fost mai conștienți de evoluția lumii.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot