De unde vine numele orașului Timișoara?

25.01.2022
De unde vine numele orașului Timișoara?

Timișoara este un oraș cu o puternică încărcătură istorică. Aici a fost locul de unde a pornit Revoluția de la 1989, prin care comunismul a căzut și a fost instaurată ulterior democrația. Al treilea oraș ca mărime din România după București și Cluj, Timișoara reprezintă, în prezent, o zonă urbană, civilizată, în plină dezvoltare.

Ce nume a avut orașul Timișoara de-a lungul istoriei?

De-a lungul timpului, orașul Timișoara și-a schimbat numele în funcție de administrație. Prima atestare a localității, acceptată de majoritatea istoricilor, a avut loc în anul 1.266, când s-a emis documentul Regelui Ştefan al Ungariei, care menţionează Cetatea „Tymes” alături de alte aşezări şi domenii feudale din regiunea Banatului. Potrivit datelor istorice, Regele Ștefan al Ungariei a donat pământul numit „Rety” al cetăţii Timiş, către comitatele Parabuch.

Temesvár” înseamna în limba maghiară „Cetatea de pe Timiş” și prelua numele de la râul Timiș, care în prezent curge la sud de oraș. Regiunea s-a dezvoltat mult odată cu alungarea tătarilor, iar, în 1316, sub domnia lui Carol Robert de Anjou, Timișoara devine capitala Ungariei. Trebuie precizat că orașul a avut şi un nume latin, Temesvariensis sau Temeswar (war este sufixul maghiar vár scris în limba latină).

După ce regiunea este cucerită de Imperiul Otoman, începând cu 1552 orașul își schimbă denumirea în „Demeşvar”. Zonă este populată de musulmani, iar numele este folosit pentru aproape 200 de ani, folosind grafica arabă.

Începând cu anul 1716, Timișoara intră în epoca habsburgică. Germanii au numit oraşul „Temeschburg”, denumire care datează însă din 1396. Autorităţile au utilizat şi numele de „Temeschwar”, dar şi „Temeswar”.

În 1781 Timişoara devine oraş regesc, după ce unele provincii din zonă devin domenii ale coroanei Casei de Habsburg. Printre ele şi nou-înfiinţata provincie Voivodina sârbească şi Banatul Timişan cu reşedinţa la Timişoara, potrivit adevarul.ro.

În limba sârbă numele orașului este „Темишвар”/”Temišvar”, în timp ce bulgarii bănăţeni îi spus „Timišvár”. După Marea Unire de la 1918, numele orașului a rămas cel actual: Timişoara.

Curiozități despre Timișoara

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot