Povestea fabuloasă de iubire dintre Beethoven și o româncă din Timișoara. Cum s-a terminat relația?

31.01.2024
Povestea fabuloasă de iubire dintre Beethoven și o româncă din Timișoara. Cum s-a terminat relația?

Cu puțin peste 250 de ani în urmă, pe meleagurile orașului Bonn din Germania, se năștea unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, Ludwig van Beethoven. În anul 2020, întreaga lume a sărbătorit „Anul Beethoven,” aducând omagiu marelui artist și moștenirii sale muzicale. Totuși, puțini cunosc povestea tragică a primei iubiri a lui Beethoven, a cărei eroină avea să-și găsească sfârșitul la Timișoara.

La intrarea în Cercul Militar din Piața Libertății din Timișoara, o plăcuță discretă atrage atenția pasagerilor: „Jeanette d’Honorath. Prima iubire a lui Ludwig van Beethoven. A locuit aici ca soție a cdl. Cetății, gen.Karl vom Greth. 01.11.1823.” Aceasta este dovada unei legende uitate a Timișoarei, dezvăluită abia recent printr-o muncă de cercetare laborioasă de patru ani și jumătate, realizată de scriitoarea și profesoara de muzică Luciana Ianculescu.

Într-o zi am aflat că în oraşul Timişoara îşi doarme somnul de veci prima iubire, iubirea din tinereţe a marelui compozitor Beethoven. Era incredibil, dar şi fascinant. Voiam să aflu această poveste, începută în Bonn şi terminată la Timişoara. Ea trebuie să fie cunoscută de toţi iubitorii de muzică şi îndeosebi de locuitorii Timişoarei şi de turiştii ei. Asta m-a determinat să intru în cercetări, să mă documentez, să călătoresc. Am fost la locul ei de naştere, la Köln, la Martonvasar, la 40 de kilometri de Budapesta, unde Beethoven a circulat de foarte multe ori, la Bonn, dar şi la Viena de câteva ori. Aşa am aflat că aici a trăit şi s-a sfârşit prima iubire a lui Ludwig van Beethoven, a declarat pentru adevarul.ro Luciana Ianculescu.

O iubire unică între Beethoven și Jeanette d’Honorath

O poveste de dragoste „adevărată, timidă, chiar imposibilă” a început la Bonn, acolo unde tinerii Beethoven și Jeanette d’Honorath s-au întâlnit la vârsta de 18 ani. Ambii împărtășeau pasiunea pentru muzică și erau prizonierii vrăjii iubirii.

Cu toate acestea, dragostea lor nu a avut timp să înflorească în lumina soarelui. Profesoara Ianculescu estimează că flacăra acestei iubiri a ars doar pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece Jeanette avea să se căsătorească cu Karl von Greth, comandantul Regimentului 23 al Armatei austriece. Karl von Greth, erou al unor bătălii însemnate din Italia, Austria și Germania împotriva trupelor lui Napoleon Bonaparte, a devenit general și, în 1823, a fost transferat la Timișoara, unde el și Jeanette și-au făcut cămin în actualul Casino Militar, din Piața Libertății.

A fost o iubire de tinereţe, o iubire adevărată, o iubire timidă, chiar o iubire imposibilă. Dar o iubire care a rămas în amintirea multor oameni. Beethoven a iubit întotdeauna. Nu a putut trăi fără iubire, povestesc cronicarii. Se împlinea prin iubire, pe care o transpunea în muzică. Despre Jeanette d’Honorath, cronicarii spun că era frumoasă, blondă, cu ochii albaştri şi s-au întâlnit într-un salon, la o serată muzicală. Cronicarul spune că Beethoven s-a îndrăgostit pentru prima oară de această fată drăgălaşă. S-a creat un magnetism şi aşa începea povestea lor de iubire, a adăugat Luciana Ianculescu, conform sursei citate mai sus.

În Timișoara, Jeanette a devenit soția devotată a comandantului cetății, iar casa lor a fost locul de desfășurare a evenimentelor mondene de înaltă societate. Cu toate acestea, tragedia a lovit când aceasta s-a îmbolnăvit grav, iar medicii nu au putut face nimic pentru a-i salva viața. Femeia avea doar 53 de ani, iar corpul neînsuflețit a fost depus în cripta Bisericii Piariştilor din Timişoara. Din păcate, lăcașul de cult a fost demolat în anul 1911, iar ceea ce a mai rămas din Jeanette a fost mutat în Cimitirul Eroilor de pe Calea Lipovei, într-o groapă comună. Autorităţile au ridicat un obelisc în amintirea personalităţilor înhumate acolo.

Luciana Ianculescu, prin investigațiile sale amănunțite, a adus la lumină această poveste captivantă, iar placa comemorativă de la intrarea în Cercul Militar din Timișoara amintește astăzi de această dramă romantică și tragică. Cu toate acestea, promovarea poveștii rămâne în umbră, un fapt pe care Ianculescu încearcă să-l schimbe. În ciuda eforturilor sale, povestea primei iubiri a lui Beethoven și destinul ulterior al Johannei von Grath rămân relativ necunoscute.

Cine a fost Ludwig von Beethoven?

Ludwig van Beethoven a fost un compozitor și pianist german, născut în data de 16 decembrie 1770, la Bonn, și decedat pe 26 martie 1827, la Viena. Este considerat unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii și unul dintre cei mai influenți artiști ai perioadei clasice și de tranziție spre perioada romantica.

Beethoven a fost un copil prodigiu, fiind inițiat în muzică de către tatăl său încă de la o vârstă fragedă. La vârsta de 17 ani, a plecat la Viena, un important centru muzical european, unde și-a dedicat viața muzicii. El a fost contemporan cu alți mari compozitori precum Mozart și Haydn, contribuind semnificativ la evoluția muzicii clasice.

Un aspect notabil al vieții lui Beethoven a fost progresiva surditate, care a început să-l afecteze în jurul vârstei de 28 de ani și a devenit tot mai gravă. Cu toate acestea, afecțiunea nu l-a împiedicat să compună și să creeze opere muzicale remarcabile. Beethoven a rămas un simbol al luptei cu adversitățile și al genialității artistice, influențând puternic evoluția muzicii clasice și romantice.

Foto: tomsonhighway.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot