Cum a fugit Nadia Comăneci din România comunistă? Funcționarilor ambasadei SUA din Viena le-au căzut foile din mână când au văzut-o!

07.04.2023
Cum a fugit Nadia Comăneci din România comunistă? Funcționarilor ambasadei SUA din Viena le-au căzut foile din mână când au văzut-o!

La nivel mondial, Nadia Comăneci este unul dintre cei mai cunoscuți români. Aceasta a rămas în istorie în 1976 la Jocurilor Olimpice de Vară de la Montreal. Gimnasta avea numai 14 ani când a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori). Aveau să mai treacă încă 14 ani de la triumf când, la vârsta de 28 de ani, Nadia a decis să fugă definitiv din România comunistă.

Nadia a fugit ajutată de un cioban

Odată cu Olimpiada din Canada, Nadia a devenit cunoscută și respectată peste tot în lume. Comuniștii au avut grijă ca gimnasta să aibă parte de toate beneficiile, dar pentru Nadia nu a fost de ajuns. În 1976, Nadia Comăneci a fost decorată cu medalia de aur Secera și Ciocanul, un simbol comunist.

Aceasta s-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între anii 1984 și 1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români.

În noaptea de 27/28 noiembrie 1989, ajutată de o călăuză (Gheorghe Talpoș, un cioban), a trecut ilegal granița româno-maghiară, asumându-și riscul de a fi împușcată. Prima întâlnire în Ungaria a fost cu doi grănicei maghiari.

A început să facă figuri de gimnastică pe câmp

„Nadia a început să sară pe arătură, să facă figuri de gimnastică și să spună că ea este Nadia Comăneci. Un grănicer a plecat la telefon, la un stâlp de frontieră, iar celălalt a rămas să ne păzească. A venit un IMS, ne-am înghesuit în el, unii în brațele altora, și ne-au dus la pichet”, își amintea ciobanul care i-a fost gimnastei călăuză.

În cartea „Scrisori către o tânără gimnastă”, Nadia dezvăluie momentele trăite după ce-au fost dați jos din mașina grănicerilor maghiari.

„Când poliția mi-a văzut actele de identitate, mi s-a oferit imediat posibilitatea de a rămâne în Ungaria. Și acum stau să mă gândesc de ce le-am părut așa importantă. Cariera mea se terminase. Alți doi din grup primiseră azil, dar celorlalți li s-a spus că vor fi dați înapoi a doua zi. Le-am spus polițiștilor că rămân numai dacă i se permite întregului grup. Am venit împreună, rămânem împreună!”, a rememorat fosta gimnastă.

De acolo, grupul a fugit în Austria. Nadia Comăneci a mers direct la ambasada Statelor Unite și le-a spus funcționarilor: „Sunt Nadia Comăneci și vreau azi politic”. Funcționarii ambasadei au rămas interziși.

„Mi-amintesc că, imediat ce am intrat pe poartă, i-am spus primei persoane că sunt Nadia Comăneci și că doresc azil politic. S-a pornit o adevărată nebunie. Am avut impresia că, la auzul numelui meu, le-au scăpat foile de hârtie din mână! Salariații ambasadei se uitau la mine ca la o stafie”, a povestit ani mai târziu Nadia.

În două ore, pe data de 1 Decembrie, chiar de Ziua României, Nadia ajungea în Statele Unite ale Americii. Pe aeroportul Kennedy din New York, în sala de conferințe, unde o așteptau zeci de jurnalișți americani, au avut loc și primele declarații.

„Am fugit pentru că am vrut să trăiesc o viață mai bună!”

Ulterior, rudele Nadiei au avut de suferit din pricina Securității. Din fericire pentru aceștia, nu a mai durat mult și a venit Revoluția din 1989, când regimul comunist a fost înlocuit cu cel democratic și dictatorii au fost uciși.

S-a iubit și cu Nicu și cu Ștefan Bănică jr.

Despre viața amoroasă a Nadiei Comăneci s-a scris extrem de mult. Constantin Panait, omul din spate care a organizat fuga „Zeiței de la Montreal” în SUA, a povestit pentru Libertatea.ro detalii intime din viața fostei gimnaste:

„Din ce ştiu eu, Nadia a stat cu Nicuşor Ceauşescu câţiva ani. O suna Nicu, de la Sibiu, şi-i spunea atât: “Hai!”. Imediat apărea maşina în faţa casei, ea se urca şi mergea acolo. Norocul ei era că, în multe cazuri, până ajungea, Nicuşor adormea din cauza alcoolului, iar ea cobora în cramă, îşi făcea provizii cu de toate şi se întorcea la Bucureşti.

Prin 1987, când Nadia era şi cu Nicu, dar şi cu Ştefan Bănică Jr., a ieşit un scandal uriaş la restaurantul Odobeşti din Bucureşti, că aflase Nicuşor că Nadia rămăsese însărcinată cu Bănică. Aşa că a trimis gărzile de corp, care au rezolvat situaţia. Securiştii lui Nicuşor au venit peste Bănică şi i-au dat o bătaie cruntă. Săracul de el, era plin de sânge, la Odobeşti, că acolo cânta taică-su şi venise la el în vizită cu George Mihăiţă. Nadia a făcut avort imediat.

În 1987, anul în care ar fi avut loc acest episod, fiul marelui actor avea 20 de ani, iar Nadia 26 de ani. Niciunul dintre cei doi protagoniști nu a confirmat sau infirmat vreodată aceste zonuri despre o presupusă relație și un presupus copil.

Nadia si Stefan Bănică
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot