De unde vine simbolul secerii și ciocanului?

29.09.2021
De unde vine simbolul secerii și ciocanului?

„Secera și ciocanul”, simbolul care a bântuit Europa o bună perioadă de timp are o istorie îndelungată. Aceste însemne au fost întotdeauna asociate comunismului și partidelor comuniste. Secera și ciocanul au apărut pentru prima dată, în anul 1917, pe diferite insigne ale Armatei Roşii şi ale Gărzilor Roşii.

Cum a apărut simbolul „secera și ciocanul”?

Aceste însemne au apărut pentru prima dată pe diferite insigne ale Armatei Roșii acum mai bine de 100 de ani, însă abia în 1922 cele două unelte au devenit simbolul oficial al comunismului. Ulterior, secera și ciocanul au fost preluate de toate partidele extremiste de stânga din lume, fiind considerat un simbol al înfrățirii.

Comuniștii din întreaga lume au considerat secera și ciocanul ca fiind două unelte esențiale pentru bunul mers al societății, care reprezenta înfrățirea dintre țărănime și muncitorime. În felul acesta, comuniștii voiau să construiască noul stat socialist, unde nu vor exista inechități sociale.

Potrivit istoricilor, „secera și ciocanul” a evoluat din simbolul original „plugul şi ciocanul”. Prin aceste însemne, bolșevicii încercau să atragă cât mai mulți adepți către ei din păturile sărace ale societății. Acest lucru a funcționat vreme de zeci de ani, o bună parte din secolul al XX-lea, aflându-se sub influența comunismului. Așa cum era normal, simbolul a fost preluat și de Partidul Comunist/Muncitoresc Român.

Începând cu anul 1923, secera și ciocanul au apărut pe steagul Uniunii Sovietice, ca însemne oficiale de stat, simbol al comunismului de pretutindeni.

Cine mai folosește simbolul „secera și ciocanul”?

Secera şi ciocanul sunt folosite, în prezent, în logo-ul companiei aeriene ruseşti Aeroflot, în timp ce regiunea Briansk din Federația Rusă încă folosește aceste unelte ca simboluri. Trebuie specificat că foarte mulți negustori de suveniruri, din fostele ţări comuniste, încă mai fac bani frumoşi vânzând obiecte pe care sunt imprimate secera și ciocanul.

La nivel mondial există diferite variațiuni ale acestui simbol, cum ar fi: Partidului Muncitoresc Coreean (ciocanul, pensula şi sapa), vechiul simbol al Partidului Laburist Britanic (spada, facla şi sapa), simbolul Albaniei comuniste (târnăcopul şi puşca) şi cel al Republicii Democrate Germane (ciocanul şi compasul).

Miniștrii de externe din Lituania, Letonia, Bulgaria, Ungaria, România și Republica Cehă au solicitat o interdicție la nivelul Uniunii Europene privind simbolurile comuniste în 2010, cerând UE „să incrimineze aprobarea, negarea sau deprecierea crimelor comunismului” și au afirmat că „negarea unor astfel de infracțiuni ar trebui să fie tratate în același mod ca și negarea Holocaustului și trebuie să fie interzisă prin lege”, potrivit Wikipedia.org. Până în prezent, Comisia Europeană nu a luat o decizie în privința acestei cereri.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot