Care au fost cele trei înmormântări care s-au dat la TV în perioada comunistă?

30.08.2021
Care au fost cele trei înmormântări care s-au dat la TV în perioada comunistă?

Comunismul a fost o pată neagră pe istoria României. Cenzura în toate sectoarele statului a fost una dintre modalitățile prin care lideri comuniști au rămas în vârf. La Radio și TV toate emisiunile erau filtrate, astfel încât să nu se zică nimic de rău de conducătorii țării.

Trei înmormântări au fost transmise la TV

Comunismul a fost într-o puternică contradicție cu Biserica Ortodoxă. Lideri comuniști, din România, au micșorat numărul bisericilor, al episcopilor și au naționalizat fiecare petic de pământ. Intelectuali care nu acceptaseră noua orânduire socială erau înfierați în ochii populației, lideri comuniști fiind tot timpul preocupați de a elimina orice concurență în a controla conștiințele oamenilor.

La televizor programul era unul scurt și cenzurat, iar totul era controlat de partidul atotștiutor. În mod surprinzător, în toată perioada cât au stat la guvernare, comuniștii au permis să fie transmise la televizor trei înmormântări: a Mariei Tănase, a lui Tudor Arghezi și a lui Andruță Ceaușescu, tatăl dictatorului.

Prima înmormântare transmisă a fost cea a Mariei Tănase. Aceasta a murit pe 22 iunie 1963, la doar 49 de ani, din cauza unui cancer la plămâni. Cântăreața a fost apreciată pentru melodiile sale de comuniști, dar și pentru faptul că la începutul anilor ’40, ea a fost agentă de legătură și influență a Serviciului Special de Informații (SSI), condus de Eugen Cristescu. Oficialii statului au declarat zi de doliu național, la înmormântare au participat un milion de oameni, iar transmisia a uimit o țară întreagă, care nu era obișnuită cu astfel de momente la televizor.

Cea de-a doua înmormântare transmisă din timpul comunismului a fost cea a lui Tudor Arghezi, care a decedat pe data de 14 iulie 1967, la vârsta de 87 de ani. Scriitorul a fost apreciat de comuniști, fiindcă i-a criticat pe germani atunci când aceștia dominau Europa. Ba mai mult, acesta a făcut și pușcărie pentru acest lucru, fiind eliberat după instaurarea socialismului. De altfel, în anii ce au urmat, Arghezi este reabilitat la iniţiativa lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și este distins cu numeroase titluri şi premii, fiind ales şi în rândurile membrilor Academiei Române. Prețul plătit de Arghezi? A scris articole favorabile lui Dej şi a manifestat înclinaţii socialiste. La înmormântarea sa, Nicolae Ceaușescu a fost prezent și și-a prezentat omagiul.

Ultima înmormântare transmisă a fost cea a lui Andruță Ceaușescu. Acesta a fost tatăl lui Nicolae Ceaușescu și a murit la vârsta de 76 de ani, în 1969, după ce fiul său ajunsese la conducerea țării. Bărbatul a fost credincios toată viața lui și i-a cerut fiului său să fie îngropat ca un creștin. Liderul comunist i-a respectat dorința, ba mai mult, evenimentul a fost transmis la televizor.

Foto: Youtube.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot