Care au fost cele trei înmormântări care s-au dat la TV în perioada comunistă?

30.08.2021
Care au fost cele trei înmormântări care s-au dat la TV în perioada comunistă?

Comunismul a fost o pată neagră pe istoria României. Cenzura în toate sectoarele statului a fost una dintre modalitățile prin care lideri comuniști au rămas în vârf. La Radio și TV toate emisiunile erau filtrate, astfel încât să nu se zică nimic de rău de conducătorii țării.

Trei înmormântări au fost transmise la TV

Comunismul a fost într-o puternică contradicție cu Biserica Ortodoxă. Lideri comuniști, din România, au micșorat numărul bisericilor, al episcopilor și au naționalizat fiecare petic de pământ. Intelectuali care nu acceptaseră noua orânduire socială erau înfierați în ochii populației, lideri comuniști fiind tot timpul preocupați de a elimina orice concurență în a controla conștiințele oamenilor.

La televizor programul era unul scurt și cenzurat, iar totul era controlat de partidul atotștiutor. În mod surprinzător, în toată perioada cât au stat la guvernare, comuniștii au permis să fie transmise la televizor trei înmormântări: a Mariei Tănase, a lui Tudor Arghezi și a lui Andruță Ceaușescu, tatăl dictatorului.

Prima înmormântare transmisă a fost cea a Mariei Tănase. Aceasta a murit pe 22 iunie 1963, la doar 49 de ani, din cauza unui cancer la plămâni. Cântăreața a fost apreciată pentru melodiile sale de comuniști, dar și pentru faptul că la începutul anilor ’40, ea a fost agentă de legătură și influență a Serviciului Special de Informații (SSI), condus de Eugen Cristescu. Oficialii statului au declarat zi de doliu național, la înmormântare au participat un milion de oameni, iar transmisia a uimit o țară întreagă, care nu era obișnuită cu astfel de momente la televizor.

Cea de-a doua înmormântare transmisă din timpul comunismului a fost cea a lui Tudor Arghezi, care a decedat pe data de 14 iulie 1967, la vârsta de 87 de ani. Scriitorul a fost apreciat de comuniști, fiindcă i-a criticat pe germani atunci când aceștia dominau Europa. Ba mai mult, acesta a făcut și pușcărie pentru acest lucru, fiind eliberat după instaurarea socialismului. De altfel, în anii ce au urmat, Arghezi este reabilitat la iniţiativa lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și este distins cu numeroase titluri şi premii, fiind ales şi în rândurile membrilor Academiei Române. Prețul plătit de Arghezi? A scris articole favorabile lui Dej şi a manifestat înclinaţii socialiste. La înmormântarea sa, Nicolae Ceaușescu a fost prezent și și-a prezentat omagiul.

Ultima înmormântare transmisă a fost cea a lui Andruță Ceaușescu. Acesta a fost tatăl lui Nicolae Ceaușescu și a murit la vârsta de 76 de ani, în 1969, după ce fiul său ajunsese la conducerea țării. Bărbatul a fost credincios toată viața lui și i-a cerut fiului său să fie îngropat ca un creștin. Liderul comunist i-a respectat dorința, ba mai mult, evenimentul a fost transmis la televizor.

Foto: Youtube.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni... citește tot
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
Exercițiile fizice regulate sunt o necesitate pentru menținerea unei stări optime de sănătate, însă pentru unele persoane practicarea acestora reprezintă o problemă din cauza lipsei de timp.... citește tot