De ce comuniștii erau atei? Ce s-ar fi întâmplat cu Ceaușescu dacă murea de „moarte bună”?

28.10.2020
De ce comuniștii erau atei? Ce s-ar fi întâmplat cu Ceaușescu dacă murea de „moarte bună”?

Pe lângă spălarea creierului, una dintre misiunile comuniștilor a fost să scoată credința din sufletele credincioşilor. La fel s-a întâmplat și în România, țară comunistă din anul 1947 și până în decembrie 1989. Dictatorul Nicolae Ceaușescu nu a fost niciodată un om al bisericii, dar avea grijă ca de Paște și de Crăciun să mănânce preparate tradiționale. Totuși, ce s-ar fi întâmplat cu cadavrul lui Ceaușescu dacă acesta murea de „moarte bună”?

Comuniștii au avut grijă să îndepărteze credința de români. Religia a fost eliminată din programă și multe dintre biserici au fost demolate în anii ’80. Până în anul 1989, oricine deținea o funcție de conducere sau lucra în armată, nu era bine să fie văzut la biserică.

„Militarii nu aveau voie să se cunune în biserică. Elevii nu aveau voie la biserică. Directorul școlii punea pe cineva să facă listă pe cine a văzut în biserică și a doua zi erai tras la răspundere la școală”, a povestit pentru shtiu.ro o româncă ce a trăit ani buni în comunism.

Ceaușescu, întâiul ateu al țării

Familia Ceaușescu nu-și arăta niciodată credința. Cu toate acestea, la dorința bunicii sale, Nicolae Ceaușescu și-a înmormântat tatăl creștinește.

„Acceptase ‘înmormântarea cu popi’ de dragul bunicii, Lixandra, dar cu maximum doi”, avea să relateze Mihaela Moraru-Ceauşescu, una dintre nepoatele dictatorului.

Ce s-ar fi întâmplat cu Ceaușescu dacă murea de „moarte bună”?

În cazul în care Nicolae Ceaușescu nu ar fi fost executat la Târgovişte, la 25 decembrie 1989, dictatorul urma să fie înmormântat cu mare fast. Acesta dăduse dispoziție ca rămășițele sale pământeşti să fie depuse într-un Mausoleu special construit în acest scop. Ba mai mult, după modelul lui Lenin, Ceaușescu trupul lui Ceaușescu ar fi fost îmbălsămat.

Camil Roguski, arhitectul lui Ceauşescu, a povestit cum ar fi stat lucrurile: „Rămăşiţele pământeşti ale lui Ceauşescu ar fi fost depuse într-un Mausoleu construit lângă Casa Radio din Bucureşti, pe locul fostelor terenuri de tenis Venus. S-ar fi realizat un mulaj din ipsos, după trupul lui Ceaușescu. După mulaj (n.r., în cazul lui Lenin), s-a turnat un corp identic cu cel al defunctului, din oţel inoxidabil, dar gol pe dinăuntru. S-a scos apoi pielea mortului, a fost tăbăcită bine de tot, iar carnea şi scheletul mortului au fost incinerate, cenuşa băgându-se în corpul de oţel inoxidabil. Pielea tăbăcită a fost trasă pe acest calapod, cusută, pictată, aranjată perfect, de ziceai că este viu şi totul a fost băgat într-un sicriu cu vacuum”.

Cadavrul lui Lenin, cel mai bine conservat de pe Pământ

În Piața Roșie din capitala Rusiei, într-un mausoleu, stă așezat cadavrul lui Vladimir Ilici Lenin (1870-1924). Corpul este pus pe un pat de mătase roșie într-un sarcofag de sticlă. Fostul lider bolșevic este îmbrăcată în costum negru, părul și mustață sunt aranjate perfect, mâinile sunt așezate pe lângă corp, iar ochii sunt închiși.

Chiar și la aproape 100 de ani de la moartea acestuia, cadavrul lui Lenin arată foarte bine, iar modalitatea de conservare a corpului a rămas un mister și în ziua de astăzi. Multă lume a afirmat că la prima vedere ai senzația că organismul este unul de ceară, însă la o privire mai atentă se poate vedea că este chiar trupul lui Lenin.

Cum a fost conservat Lenin?

Corpul lui Lenin este supravegheat de o echipă de specialiști, chiar și în ziua de astăzi, care îl îmbălsămează din când în când. Din trupul fostului lider rus au rămas doar scheletul, mușchii, pielea și o parte din țesutul conjunctiv, toate organele interne fiind scoase. Creierul a fost dus la Centrul de Neurologie al Academiei Ruse de Științe, pentru a se afla mai multe despre „abilitățile extraordinare” ale liderului.

Vladimir Ilici Lenin a murit pe data de 21 ianuarie 1924 și planul inițial prevedea ca acesta să fie îngropat, după 4 zile în care lumea îl putea vedea și plânge. Mulțimea de oameni care venea non-stop să îl vadă pe fostul lider sovietic, a făcut ca autoritățiile bolșevice să ia decizia ca trupul lui Lenin să fie îmbălsămat și ținut într-un mausoleu, temporar, din lemn.

Datorită temperaturii scăzute de – 6, – 7 grade Celsius corpul lui Lenin s-a păstrat perfect, iar după 56 de zile oficialii sovietici au decis să conserve permanent cadavrul. Specialiștii Vladimir Vorobiev și Boris Zbarski au susținut injectarea unui cocktail chimic, care să prevină complet schimbarea culorii și a formei, precum și uscarea și descompunerea.

Compoziția chimică care a fost introdusă în corpul lui Lenin este un mister și în ziua de astăzi. Nimeni nu știe cu exactitate ce substanțe au fost folosite.

Lenin
AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 16 august este cea de-a 228-a zi din calendarul gregorian și a 229-a zi în anii bisecți. În această zi, în anul 1877, la Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întâlnirea dintre...
Cele mai noi articole
Înainte de David Popovici a fost Johnny Weissmüller! „Tarzan” a fost de cinci ori campion olimpic la înot
Înainte de David Popovici a fost Johnny Weissmüller! „Tarzan” a fost de cinci ori campion olimpic la înot
David Popovici este cel mai rapid înotător din lume. Pe 14 august 2022, bucureșteanul a doborât recordul mondial la 100 de metri liber, la CE de natație de la Roma. Popovici a înotat cei 100 de... citește tot
Curiozități despre Donald Trump. Cine îi tunde părul lui Donald Trump?
Curiozități despre Donald Trump. Cine îi tunde părul lui Donald Trump?
Donald Trump a fost unul dintre cei mai controversați președinți din istoria Statelor Unite ale Americii. Acesta s-a născut pe 14 iunie 1946, la New York, și a ajuns șeful celei mai puternice... citește tot
Cea mai frumoasă prietenie din literatura română. A rămas repetent doar ca să fie colegi de clasă
Cea mai frumoasă prietenie din literatura română. A rămas repetent doar ca să fie colegi de clasă
De-a lungul timpului, cultura românească a fost promovată de diferite personalități. Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Tudor Arghezi și Gala Galaction sunt doar câțiva dintre... citește tot