Care este orașul cu cea mai mare suprafață din România?

30.09.2020
Care este orașul cu cea mai mare suprafață din România?

Orașele, aceste aglomerări de oameni, au teritorii foarte mari. Potrivit recensământului din anul 2011, în România există 265 de orașe. Clasificarea acestora se face fie în funcție de teritoriu, fie în funcție de numărul de locuitori. Datele oficiale arată că cele mai mari orașe din țară în funcție de numărul de oameni sunt: Bucureştiul (1.883.425 de locuitori), Cluj-Napoca (324.576 de locuitori) şi Timişoara (319.279 de locuitori).

Cel mai mare oraș din România

Deși pare greu de crezut, cel mai mare oraș din România ca suprafață nu este niciunul din cele prezentate mai sus. Ba mai mult, teritoriul deținut de această localitate este mai mare decât cel al Bucureștiului, Timișoarei și Cluj-Napoca la un loc.

Orașul Broșteni, din județul Suceava, are o suprafață de 594 de kilometri pătraţi, de două ori şi jumătate mai mare decât cea a Bucureştiului. Localitatea are doar 5.506 cetățeni. Autoritățile române au stabilit ca Broșteniul să fie ridicat la statutul de oraș, în anul 2004, prin Legea 83.

Centrul urban este poziţionat în zona de sud-vest a judeţului Suceava, pe valea râului Bistriţa şi este compus din localităţile Broşteni, Hăleasa, Lungeni, Neagra, Cotârgaşi, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdiţa şi Pietroasa, potrivit descopera.ro.

Conform datelor oficiale, în clasamentul orașelor cu cea mai mare suprafață din țară Broșteniului este urmat de Vişeu de Sus (Maramureş, 443,06 kilometri pătraţi) şi Săcele (Braşov, 320 kilometri pătraţi). De cealaltă parte, orașele cu cea mai mică întindere sunt: Plopeni (Prahova, 4,73 kilometri pătraţi), Darabani (Botoşani, 3,4 kilometri pătraţi) şi Abrud (Alba, 3,2 kilometri pătraţi).

Orașul Broșteni este izolat de civilizație

Cu toate că Broșteni este orașul cel mai mare ca suprafață din România acesta este izolat de civilizație. Localitatea este tranzitată de șoseaua DN 17B Vatra Dornei – Piatra Neamț și nu este racordată la sistemul național de căi ferate. Se poate spune, cu siguranță, că Broșteni este cel mai izolat oraș din județul Suceava. Acest lucru a fost influențat și de faptul că Broșteniul este orașul din județ situat la distanța cea mai mare de municipiul Suceava, reședința județului.

Vezi aici cum arată orașul Broșteni!

Foto: monitoruldedorna.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot