De ce avem taxiuri galbene? De unde vine denumirea de „taxi”?

21.02.2018
De ce avem taxiuri galbene? De unde vine denumirea de „taxi”?

Când vezi pe stradă o mașină de culoare galbenă, gândul te duce aproape instantaneu la un taxi. În țările civilizate și nu numai, întâlnim taxiuri galbene. De unde a pornit ideea taxiurilor gablene și de ce poartă taximetrele această culoare? Jude Stewart, autorul cărții „ROY G. BIV”, o scriere despre semnificațiile și istoria culturii culorilor, ne poartă în Italia, locul unde a început cu adevărat povestea culorii taxiurilor galbene.

De unde vine denumirea de ”taxi”?

Francesco Tasso (1459-1517) a fost unul dintre fondatorii serviciului european poștal. Deși la vremea respectivă nu existau mașini, vehiculele folosite la livrare (carele trase de cai) erau galbene pentru a nu ofensa pe cineva din punct de vedere politic. Inovațiile sale în domeniul poștal l-au impresionat pe împăratul Austriei, care l-a decorat pe Tasso cu titlul de „Torre e Tasso”. Acest titlu a luat ulterior denumirea germanizată de „Thurn und Taxis” și, cel mai probabil, de aici vine numele de „taxi”.

Cuvântul „taxi” apare în mod oficial la începutul secolului al XX-lea, fiind o versiune prescurtată a „taximetrului”, dispozitivul care măsoară kilometrajul automobilului.

Prima mașină de taxi galbenă

Primul taxi galben din New York a apărut oficial în anul 1912. Acesta avea un tarif de 50 cenţi pe milă. Doi ani mai târziu a apărut pe piață firma Yellow Cab, fondată în Chicago de către un vânzător de maşini, John Hertz. Toate automobilele erau de culoare galbenă.

Se spune că John Hertz (1879-1961) a comandat un studiu pentru a vedea ce culoare iese mai mult în evidenţă, de la o distanţă mai mare. Cum culoarea galben a triumfat, John Hertz și-a vopsit mașinile astfel. La vremea respectivă, compania a luat chiar măsuri legale pentru a-și proteja culoarea identificabilă. Drept urmare, operatorii independenți nu aveau voie să-și vopsească mașinile galbene.

Taxi
Taxi, un cuvânt universal

În anul 1925, John Hertz și-a vândut pachetul de acțiuni al companiei. Acesta avea 2.700 de taxiuri în marile orașe precum Kansas, New York, Chicago sau Philadelphia.

Ulterior, judecătorii din Statele Unite ale Americii au considerat abuzivă legea potrivit căreia doar mașinile de la Yellow Cab pot fi galbene și au persmis tuturor doritorilor să dețină această culoare. Și nu a lipsit mult până când majoritatea taxiurilor au adoptat această nuanță care avea deja un istoric.

În ce țări sunt taxiuri galbene? De ce, la Londra, acestea sunt negre?

Astăzi, la nivel mondial, mai toate statele au taxiuri galbene. Printre cele mai importante state ale căror taximetre au adoptat această nuanță se numără: Statele Unite ale Americii, Germania, India, Indonezia, Rusia, Suedia, Ungaria, Taiwan, Thailanda, Uruguay. Excepție face Marea Britanie, întrucât în Londra taxiurile sunt de culoare neagră. Se spune că aici, la Londra, taxiurile sunt negre dintr-un motiv economic. Prima flotă mare de taximetre londoneze a fost compusă din Austin FX3, modele produse după anul 1948. Acestea aveau din fabrică culoarea neagră, care nu a mai fost schimbată pentru ca cei care le achiziționau să nu plătească suplimentar. Și astfel, la Londra, s-a moștenit culoarea neagră pentru taxiuri.

La Londra, taxiurile sunt negre
La Londra, taxiurile sunt negre

De ce avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri?

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot