Ce s-a întâmplat azi, 11 iulie?

11.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 iulie?

Pe data de 11 este sărbătorită Ziua Internațională a Populației Pământului. Totodată, această dată reprezintă cea de-a 192-a zi a calendarului gregorian și a 193-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 11 iulie

1714 – Dimitrie Cantemir a devenit membru de onoare al Academiei din Berlin.

1801 – A avut loc un eveniment important pentru astronomie, după ce francezul Jean-Louis Pons a descoperit prima sa cometă. Până aici nimic extraordinar, însă în următorii 27 de ani acesta a descoperit alte 36 de comete, mai multe decât oricare altă persoană din istorie.

1917 – A început Bătălia de la Mărăști, în timpul Primului Război Mondial. Armata a II–a română, comandată de generalul Alexandru Averescu, a învins armata germană. Lupta s-a încheiat pe 19 iulie.

1934 – S-a născut Giorgio Armani. Acesta este un designer vestimentar, declarat în 2001 ca cel mai de succes designer italian.

1940 – România a ieșit din Liga Națiunilor (Societatea Națiunilor). Aceasta a fost o organizație interguvernamentală care a luat naștere în 1919, în urma Conferinței de Pace de la Paris care a pus capăt Primului Război Mondial. Societatea Națiunilor a fost precursoarea Organizației Națiunilor Unite.

1951 – Germania a devenit oficial membru UNESCO.

1978 – A avut loc un eveniment tragic, după ce un camion care transporta gaz lichid s-a prăbușit și a explodat într-un loc de campare de pe coastă din Tarragona, Spania, omorând 216 turiști.

1991 – În această zi a avut loc un eveniment astronomic spectaculos, o eclipsă totală de Soare, în Hawaii și Mexic.

1997 – Președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a efectuat o vizită scurtă de 8 ore în România. Cu această ocazie s-a lansat oficial parteneriatul strategic româno-american. Clinton a fost al doilea președinte american în exercițiu, după Richard Nixon, care a vizitat țara noastră. Bill Clinton a fost întâmpinat de Emil Constantinescu, iar cei doi au mers în Piața Universității unde au fost întâmpinați de o mulțime impresionantă.

2012 – A fost o zi importantă pentru astronomie, fiindcă a fost descoperită cea de-a cincea Lună a lui Pluto, numită S/2012 P 1.

2021 – Richard Branson a devenit, la această dată, primul civil care a fost lansat în spațiu. Acesta a mers la bordul navei sale Virgin Galactic.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot