Ce s-a întâmplat azi, 11 iulie?

11.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 iulie?

Pe data de 11 este sărbătorită Ziua Internațională a Populației Pământului. Totodată, această dată reprezintă cea de-a 192-a zi a calendarului gregorian și a 193-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 11 iulie

1714 – Dimitrie Cantemir a devenit membru de onoare al Academiei din Berlin.

1801 – A avut loc un eveniment important pentru astronomie, după ce francezul Jean-Louis Pons a descoperit prima sa cometă. Până aici nimic extraordinar, însă în următorii 27 de ani acesta a descoperit alte 36 de comete, mai multe decât oricare altă persoană din istorie.

1917 – A început Bătălia de la Mărăști, în timpul Primului Război Mondial. Armata a II–a română, comandată de generalul Alexandru Averescu, a învins armata germană. Lupta s-a încheiat pe 19 iulie.

1934 – S-a născut Giorgio Armani. Acesta este un designer vestimentar, declarat în 2001 ca cel mai de succes designer italian.

1940 – România a ieșit din Liga Națiunilor (Societatea Națiunilor). Aceasta a fost o organizație interguvernamentală care a luat naștere în 1919, în urma Conferinței de Pace de la Paris care a pus capăt Primului Război Mondial. Societatea Națiunilor a fost precursoarea Organizației Națiunilor Unite.

1951 – Germania a devenit oficial membru UNESCO.

1978 – A avut loc un eveniment tragic, după ce un camion care transporta gaz lichid s-a prăbușit și a explodat într-un loc de campare de pe coastă din Tarragona, Spania, omorând 216 turiști.

1991 – În această zi a avut loc un eveniment astronomic spectaculos, o eclipsă totală de Soare, în Hawaii și Mexic.

1997 – Președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a efectuat o vizită scurtă de 8 ore în România. Cu această ocazie s-a lansat oficial parteneriatul strategic româno-american. Clinton a fost al doilea președinte american în exercițiu, după Richard Nixon, care a vizitat țara noastră. Bill Clinton a fost întâmpinat de Emil Constantinescu, iar cei doi au mers în Piața Universității unde au fost întâmpinați de o mulțime impresionantă.

2012 – A fost o zi importantă pentru astronomie, fiindcă a fost descoperită cea de-a cincea Lună a lui Pluto, numită S/2012 P 1.

2021 – Richard Branson a devenit, la această dată, primul civil care a fost lansat în spațiu. Acesta a mers la bordul navei sale Virgin Galactic.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot