Ce s-a întâmplat azi, 10 iulie?

10.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 iulie?

Pe data de 10 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mucenici Apolonie, Vianor si Siluan. Totodată, această dată reprezintă cea de-a 191-a zi a calendarului gregorian a 192-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 10 iulie

138 – A murit împăratul Hadrian de insuficiență cardiacă. Acesta a fost înmormântat la Roma alături de soția lui, Vibia Sabina. El a fost succedat de Antoninus Pius.

1212 – A avut loc unul dintre cele mai puternice incendii din istoria Londrei, distrugând mare parte din oraș.

1553 – La această dată a urcat pe tronul Angliei lady Jane Grey. Din nefericire pentru ea, după doar nouă zile conducerea a fost preluată de regina Maria I, care și-a decapitat rivala șase luni mai târziu.

1850 – În această zi Millard Fillmore a devenit cel de-al 13-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

1856 – S-a născut Nikola Tesla. Inginerul și fizicianul sârbo-american Nikola Tesla a făcut zeci de descoperiri în producția, transportul și aplicarea energiei electrice. El a inventat primul motor de curent alternativ și a dezvoltat tehnologia de generare și transmisie a acestuia. Tesla a murit pe data de 7 ianuarie 1943, la vârsta de 86 de ani.

1871 – S-a născut Marcel Proust. Acesta a fost unul dintre cei mai renumiți scriitori francezi ai perioadei sale. Proust a decedat pe 18 noiembrie 1922, la doar 51 de ani.

1890 – Wyoming a devenit oficial cel de-al 44-lea stat al SUA.

1955 – În Uniunea Sovietică, a avut loc primul zbor al avionului TU–104, acesta fiind un pionier al aviației civile cu reacție.

1962 – La această dată a avut loc un eveniment foarte important pentru dezvoltare umanității, fiindcă a fost lansat, de la Cape Carneval, Statele Unite ale Americii, primul satelit de telecomunicații, denumit Teslar. În felul acesta a fost posibilă transmiterea de programe de televiziune peste Oceanul Atlantic.

1970 – A luat naștere Banca Internațională de Investiții.

1991 – A fost un moment istoric pentru Rusia, după ce Boris Elțân a devenit primul președinte rus ales de un electorat.

1994 – La această dată echipa națională de fotbal a României a pierdut în fața Suediei, calificarea în semifinale Campionatului Mondial de Fotbal din SUA. Dacă selectionata noastră trecea dadea piept cu Brazilia, care a și câștigat trofeul în acel an.

1997 – Consiliul General al Municipiului București a decis, în această zi, ca președinții Statelor Unite ale Americii și Franței, Bill Clinton și respectiv Jacques Chirac, să fie declarați cetățeni de onoare ai Bucureștiului.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot