Ce s-a întâmplat azi, 10 iulie?

10.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 iulie?

Pe data de 10 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mucenici Apolonie, Vianor si Siluan. Totodată, această dată reprezintă cea de-a 191-a zi a calendarului gregorian a 192-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 10 iulie

138 – A murit împăratul Hadrian de insuficiență cardiacă. Acesta a fost înmormântat la Roma alături de soția lui, Vibia Sabina. El a fost succedat de Antoninus Pius.

1212 – A avut loc unul dintre cele mai puternice incendii din istoria Londrei, distrugând mare parte din oraș.

1553 – La această dată a urcat pe tronul Angliei lady Jane Grey. Din nefericire pentru ea, după doar nouă zile conducerea a fost preluată de regina Maria I, care și-a decapitat rivala șase luni mai târziu.

1850 – În această zi Millard Fillmore a devenit cel de-al 13-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

1856 – S-a născut Nikola Tesla. Inginerul și fizicianul sârbo-american Nikola Tesla a făcut zeci de descoperiri în producția, transportul și aplicarea energiei electrice. El a inventat primul motor de curent alternativ și a dezvoltat tehnologia de generare și transmisie a acestuia. Tesla a murit pe data de 7 ianuarie 1943, la vârsta de 86 de ani.

1871 – S-a născut Marcel Proust. Acesta a fost unul dintre cei mai renumiți scriitori francezi ai perioadei sale. Proust a decedat pe 18 noiembrie 1922, la doar 51 de ani.

1890 – Wyoming a devenit oficial cel de-al 44-lea stat al SUA.

1955 – În Uniunea Sovietică, a avut loc primul zbor al avionului TU–104, acesta fiind un pionier al aviației civile cu reacție.

1962 – La această dată a avut loc un eveniment foarte important pentru dezvoltare umanității, fiindcă a fost lansat, de la Cape Carneval, Statele Unite ale Americii, primul satelit de telecomunicații, denumit Teslar. În felul acesta a fost posibilă transmiterea de programe de televiziune peste Oceanul Atlantic.

1970 – A luat naștere Banca Internațională de Investiții.

1991 – A fost un moment istoric pentru Rusia, după ce Boris Elțân a devenit primul președinte rus ales de un electorat.

1994 – La această dată echipa națională de fotbal a României a pierdut în fața Suediei, calificarea în semifinale Campionatului Mondial de Fotbal din SUA. Dacă selectionata noastră trecea dadea piept cu Brazilia, care a și câștigat trofeul în acel an.

1997 – Consiliul General al Municipiului București a decis, în această zi, ca președinții Statelor Unite ale Americii și Franței, Bill Clinton și respectiv Jacques Chirac, să fie declarați cetățeni de onoare ai Bucureștiului.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot