Luna se îndepărtează încet și sigur de Pământ. Ce se va întâmpla cu viața de pe Terra?

06.06.2022
Luna se îndepărtează încet și sigur de Pământ. Ce se va întâmpla cu viața de pe Terra?

Universul este infinit și într-o continuă expansiune. Multă vreme s-a crezut că Pământul este centrul Universului, însă datele ulterioare au demonstrat că Soarele este în centrul Sistemului Solar. Cu toate acestea, planeta noastră este așezată perfect, în așa fel încât să susțină viața. Un pic mai departe sau mai aproape de Soare și lucrurile ar fi stat cu totul altfel.

Același lucru este valabil și pentru Lună, satelitul natural permanent al Pământului, care se îndepărtează pe zi ce trece de noi. Din păcate, efectul va fi unul catastrofal, însă în viitorul îndepărtat, când se speră că omenirea va putea coloniza alte planete.

De ce se îndepărtează Luna de Pământ?

Cele două corpuri cerești s-au format acum 4,5 miliarde de ani și, de atunci, Luna se îndepărtează puțin câte puțin de Pământ. Pentru a fi mai exacți, distanța crește în fiecare an cu aproximativ 3,7 centimetri. La prima vedere nu pare cine știe ce, însă pe termen lung va avea efecte catastrofale.

Motivul pentru care cele două corpuri cerești se îndepărtează unul de celălalt ține de interacțiunea forțelor gravitaționale dintre Terra și Lună. Principala schimbare resimțită va fi faptul că ziua se va mări. Potrivit măsurătorilor, în aproximativ 250 de milioane de ani, ziua va consta din 25 de ore.

Ca atare, viața de pe Pământ va fi direct afectată, iar unele specii nu se vor putea adapta și vor pieri. Anotimpurile vor fi influențate puternic, iar temperatura va fluctua major și va da peste cap întregul ecosistem. Foarte multe plante vor dispărea, iar omenirea va trebui să se adapteze la noul ciclu de viață.

Când Pământul și Luna s-au constituit lungimea zilelor era de doar 5 ore. Potrivit măsurătorilor, aceasta a crescut în fiecare an cu 0,0000152 secunde pentru a ajunge la actualele 24 de ore. Așadar, dacă ritmul se menține, în viitorul îndepărtat, umanitatea va trebui să se adapteze unor condiții nu foarte ușoare.

Ce s-ar întâmpla dacă satelitul natural al Terrei nu ar mai fi?

Luna, cel mai apropiat astru ceresc de noi, are un rol foarte important în viața de pe Terra. În prezența Lunii, gravitația terestră este mult mai puternică. Cea mai evidentă schimbare ar fi scăderea mareelor (o oscilație periodică a nivelului mării sau oceanului, în raport cu o poziție medie, datorată forței de atracție combinate a Lunii și Soarelui) cu o treime.

Luna ține în parametri normali nivelul apei Oceanului Planetar. Cu alte cuvinte, polii au mai puțină apă decât Ecuatorul. Dacă Luna nu ar exista, nivelul apei Oceanului ar varia și n-ar mai putea fi ținut sub control.

Totodată, satelitul natural al Pământului este cel care stabilizează înclinarea axei Terrei. În timp, această înclinaţie se poate schimba, însă modificarea rapidă ar avea efecte devastatoare asupra Terrei. Axa planetei se poate mişca fie din cauza vibraţiilor sau din interacţiunea planetei cu un obiect străin. Atracţia gravitaţională a Lunii este mult mai puternică decât cea a Pământului, nepermiţând interacţiunea planetei cu alte obiecte cosmice similare. Absența lunii ar duce la lipsa anotimpurilor pe Planeta Albastră.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Ce faci cu VARZA murată primăvara. Mulţi români o aruncă, însă e greşit. Aşa te...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising