Ce s-a întâmplat azi, 1 mai?

01.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 1 mai?

Data de 1 mai este una importantă în calendarul creștin-ortodox, fiindcă sunt sărbătoriți Sfântul Iosif Muncitorul și Ieremia, profet. Această zi este considerată la nivel mondial Ziua Muncii. Trebuie precizat că data reprezintă cea de-a 121-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 1 mai

1359 – Patriarhia din Constantinopol a recunoscut, in această dată, Mitropolia Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș.

1581 – În această zi, Sigismund Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1707 – A fost o zi istorică pe plan mondial, cu puternice influențe in toate sectoarele vieții, fiindcă Anglia s-a unit cu Scoția sub numele de Regatul Marii Britanii.

1821 – Deoarece răscoala lui Tudor Vladimirescu devenea o problemă, turcii au intrat în Moldova, la Brăila, și în Țara Românească, la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși mișcarea.

1831 – În această zi, au fost înființate, la București, Arhivele Statului din Țara Românească.

1899 – Compania Bayer a introdus pe piața din Germania aspirina.

1919 – După terminarea Primului Război Mondial, România s-a aflat într-o situație grea după ce guvernele sovietic și ucrainean au adresat autorităților de la București două ultimatumuri prin care le cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

1956 – În această zi a luat naștere Institutul de Arheologie din București.

1962 – S-a născut Maia Emilia Ninel Morgenstern, cunoscută de lumea întreagă ca Maia Morgenstern. Aceasta este una dintre cele mai bune actrițe din România. Rolul care a impresionat pe plan internațional a fost cel al Fecioarei Maria, în filmul „Patimile lui Iisus Hristos”, în regia lui Mel Gibson.

1979 – A fost un moment important pentru istoria mondială, fiindcă Groenlanda a devenit provincie autonomă a Regatului Danemarcei.

1991 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, deoarece a intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, devenită ulterior Uniunea Europeană/UE.

1994 – A murit Ayrton Senna da Silva, la vârsta de doar 34 de ani, în urma unui accident pe circuit. Acesta a fost triplu campion mondial la Formula 1, în 1988, 1990, 1991 cu echipa McLaren.

2004 – Uniunea Europeană s-a extins și a primit noi membri: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

2011 – A fost un moment de mare încărcătură religioasă pentru catolicii din întreaga lume, fiindcă Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat la Vatican de succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot