Ce s-a întâmplat azi, 1 mai?

01.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 1 mai?

Data de 1 mai este una importantă în calendarul creștin-ortodox, fiindcă sunt sărbătoriți Sfântul Iosif Muncitorul și Ieremia, profet. Această zi este considerată la nivel mondial Ziua Muncii. Trebuie precizat că data reprezintă cea de-a 121-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 1 mai

1359 – Patriarhia din Constantinopol a recunoscut, in această dată, Mitropolia Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș.

1581 – În această zi, Sigismund Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1707 – A fost o zi istorică pe plan mondial, cu puternice influențe in toate sectoarele vieții, fiindcă Anglia s-a unit cu Scoția sub numele de Regatul Marii Britanii.

1821 – Deoarece răscoala lui Tudor Vladimirescu devenea o problemă, turcii au intrat în Moldova, la Brăila, și în Țara Românească, la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși mișcarea.

1831 – În această zi, au fost înființate, la București, Arhivele Statului din Țara Românească.

1899 – Compania Bayer a introdus pe piața din Germania aspirina.

1919 – După terminarea Primului Război Mondial, România s-a aflat într-o situație grea după ce guvernele sovietic și ucrainean au adresat autorităților de la București două ultimatumuri prin care le cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

1956 – În această zi a luat naștere Institutul de Arheologie din București.

1962 – S-a născut Maia Emilia Ninel Morgenstern, cunoscută de lumea întreagă ca Maia Morgenstern. Aceasta este una dintre cele mai bune actrițe din România. Rolul care a impresionat pe plan internațional a fost cel al Fecioarei Maria, în filmul „Patimile lui Iisus Hristos”, în regia lui Mel Gibson.

1979 – A fost un moment important pentru istoria mondială, fiindcă Groenlanda a devenit provincie autonomă a Regatului Danemarcei.

1991 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, deoarece a intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, devenită ulterior Uniunea Europeană/UE.

1994 – A murit Ayrton Senna da Silva, la vârsta de doar 34 de ani, în urma unui accident pe circuit. Acesta a fost triplu campion mondial la Formula 1, în 1988, 1990, 1991 cu echipa McLaren.

2004 – Uniunea Europeană s-a extins și a primit noi membri: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

2011 – A fost un moment de mare încărcătură religioasă pentru catolicii din întreaga lume, fiindcă Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat la Vatican de succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising