Ce s-a întâmplat azi, 1 mai?

01.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 1 mai?

Data de 1 mai este una importantă în calendarul creștin-ortodox, fiindcă sunt sărbătoriți Sfântul Iosif Muncitorul și Ieremia, profet. Această zi este considerată la nivel mondial Ziua Muncii. Trebuie precizat că data reprezintă cea de-a 121-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 1 mai

1359 – Patriarhia din Constantinopol a recunoscut, in această dată, Mitropolia Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș.

1581 – În această zi, Sigismund Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1707 – A fost o zi istorică pe plan mondial, cu puternice influențe in toate sectoarele vieții, fiindcă Anglia s-a unit cu Scoția sub numele de Regatul Marii Britanii.

1821 – Deoarece răscoala lui Tudor Vladimirescu devenea o problemă, turcii au intrat în Moldova, la Brăila, și în Țara Românească, la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși mișcarea.

1831 – În această zi, au fost înființate, la București, Arhivele Statului din Țara Românească.

1899 – Compania Bayer a introdus pe piața din Germania aspirina.

1919 – După terminarea Primului Război Mondial, România s-a aflat într-o situație grea după ce guvernele sovietic și ucrainean au adresat autorităților de la București două ultimatumuri prin care le cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

1956 – În această zi a luat naștere Institutul de Arheologie din București.

1962 – S-a născut Maia Emilia Ninel Morgenstern, cunoscută de lumea întreagă ca Maia Morgenstern. Aceasta este una dintre cele mai bune actrițe din România. Rolul care a impresionat pe plan internațional a fost cel al Fecioarei Maria, în filmul „Patimile lui Iisus Hristos”, în regia lui Mel Gibson.

1979 – A fost un moment important pentru istoria mondială, fiindcă Groenlanda a devenit provincie autonomă a Regatului Danemarcei.

1991 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, deoarece a intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, devenită ulterior Uniunea Europeană/UE.

1994 – A murit Ayrton Senna da Silva, la vârsta de doar 34 de ani, în urma unui accident pe circuit. Acesta a fost triplu campion mondial la Formula 1, în 1988, 1990, 1991 cu echipa McLaren.

2004 – Uniunea Europeană s-a extins și a primit noi membri: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

2011 – A fost un moment de mare încărcătură religioasă pentru catolicii din întreaga lume, fiindcă Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat la Vatican de succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot