Ce s-a întâmplat azi, 30 aprilie?

30.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 30 aprilie?

De-a lungul timpului, în data de 30 aprilie, au avut loc tot felul de evenimente importante care au influențat viața oamenilor. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrat Sfântul Iacob (apostol), fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. Totodată, astăzi este sărbătorită și Ziua Internațională a Jazzului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 120-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 30 aprilie

1789 – A fost o zi istorică pentru americani, fiindcă pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, New York, George Washington a depus jurământul, devenind astfel primul președinte al Statelor Unite ale Americii.

1803 – Statele Unite ale Americii au achiziționat de la Franța teritoriul Louisiana. Toată operatiunea a costat 80 milioane franci-aur.

1844 – În această zi, Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza.

1896 – În România, a fost adoptată Legea învățământului primar și normal-primar, denumită Legea Poni.

1939 – Lumea se schimba și evolua, iar în această dată, Franklin Delano Roosevelt a devenit primul președinte american care a apărut pe un post de televiziune.

1945 – A murit Adolf Hitler, după ce s-a sinucis văzând că a fost învins în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta avea 56 de ani. Hitler este considerat unul dintre cei mai răi lideri din istoria omenirii. Alături de el a murit și amanta acestuia timp de 14 ani, Eva Braun, care i-a devenit soție în ultimele 36 de ore de viață.

1970 – Președintele SUA Richard Nixon a anunțat populația că trupele SUA și ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru distrugerea „templelor” folosite de forțele comuniste.

1993 – A fost un moment unic și regretabil in istoria tenisului de câmp, fiindcă jucătoarea iugoslavă Monica Seles, numărul 1 mondial la acea vreme, a fost înjunghiată de un suporter al sportivei Steffi Graf.

1991 – Natura poate fi nemiloasă, iar acest lucru a putut fi observat atunci când un ciclon a lovit Bangladesh-ul și a dus la uciderea a 138.000 de persoane.

2001 – Dennis Tito a decolat, în această zi, cu o navă rusească spre Stația Spațială Internațională, devenind astfel primul turist spațial din istoria omenirii.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot