Ce s-a întâmplat azi, 30 aprilie?

30.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 30 aprilie?

De-a lungul timpului, în data de 30 aprilie, au avut loc tot felul de evenimente importante care au influențat viața oamenilor. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrat Sfântul Iacob (apostol), fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. Totodată, astăzi este sărbătorită și Ziua Internațională a Jazzului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 120-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 30 aprilie

1789 – A fost o zi istorică pentru americani, fiindcă pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, New York, George Washington a depus jurământul, devenind astfel primul președinte al Statelor Unite ale Americii.

1803 – Statele Unite ale Americii au achiziționat de la Franța teritoriul Louisiana. Toată operatiunea a costat 80 milioane franci-aur.

1844 – În această zi, Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza.

1896 – În România, a fost adoptată Legea învățământului primar și normal-primar, denumită Legea Poni.

1939 – Lumea se schimba și evolua, iar în această dată, Franklin Delano Roosevelt a devenit primul președinte american care a apărut pe un post de televiziune.

1945 – A murit Adolf Hitler, după ce s-a sinucis văzând că a fost învins în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta avea 56 de ani. Hitler este considerat unul dintre cei mai răi lideri din istoria omenirii. Alături de el a murit și amanta acestuia timp de 14 ani, Eva Braun, care i-a devenit soție în ultimele 36 de ore de viață.

1970 – Președintele SUA Richard Nixon a anunțat populația că trupele SUA și ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru distrugerea „templelor” folosite de forțele comuniste.

1993 – A fost un moment unic și regretabil in istoria tenisului de câmp, fiindcă jucătoarea iugoslavă Monica Seles, numărul 1 mondial la acea vreme, a fost înjunghiată de un suporter al sportivei Steffi Graf.

1991 – Natura poate fi nemiloasă, iar acest lucru a putut fi observat atunci când un ciclon a lovit Bangladesh-ul și a dus la uciderea a 138.000 de persoane.

2001 – Dennis Tito a decolat, în această zi, cu o navă rusească spre Stația Spațială Internațională, devenind astfel primul turist spațial din istoria omenirii.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising