Ce s-a întâmplat azi, 30 aprilie?

30.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 30 aprilie?

De-a lungul timpului, în data de 30 aprilie, au avut loc tot felul de evenimente importante care au influențat viața oamenilor. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrat Sfântul Iacob (apostol), fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. Totodată, astăzi este sărbătorită și Ziua Internațională a Jazzului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 120-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 30 aprilie

1789 – A fost o zi istorică pentru americani, fiindcă pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, New York, George Washington a depus jurământul, devenind astfel primul președinte al Statelor Unite ale Americii.

1803 – Statele Unite ale Americii au achiziționat de la Franța teritoriul Louisiana. Toată operatiunea a costat 80 milioane franci-aur.

1844 – În această zi, Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza.

1896 – În România, a fost adoptată Legea învățământului primar și normal-primar, denumită Legea Poni.

1939 – Lumea se schimba și evolua, iar în această dată, Franklin Delano Roosevelt a devenit primul președinte american care a apărut pe un post de televiziune.

1945 – A murit Adolf Hitler, după ce s-a sinucis văzând că a fost învins în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta avea 56 de ani. Hitler este considerat unul dintre cei mai răi lideri din istoria omenirii. Alături de el a murit și amanta acestuia timp de 14 ani, Eva Braun, care i-a devenit soție în ultimele 36 de ore de viață.

1970 – Președintele SUA Richard Nixon a anunțat populația că trupele SUA și ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru distrugerea „templelor” folosite de forțele comuniste.

1993 – A fost un moment unic și regretabil in istoria tenisului de câmp, fiindcă jucătoarea iugoslavă Monica Seles, numărul 1 mondial la acea vreme, a fost înjunghiată de un suporter al sportivei Steffi Graf.

1991 – Natura poate fi nemiloasă, iar acest lucru a putut fi observat atunci când un ciclon a lovit Bangladesh-ul și a dus la uciderea a 138.000 de persoane.

2001 – Dennis Tito a decolat, în această zi, cu o navă rusească spre Stația Spațială Internațională, devenind astfel primul turist spațial din istoria omenirii.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot