Ce s-a întâmplat azi, 30 aprilie?

30.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 30 aprilie?

De-a lungul timpului, în data de 30 aprilie, au avut loc tot felul de evenimente importante care au influențat viața oamenilor. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrat Sfântul Iacob (apostol), fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. Totodată, astăzi este sărbătorită și Ziua Internațională a Jazzului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 120-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 30 aprilie

1789 – A fost o zi istorică pentru americani, fiindcă pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, New York, George Washington a depus jurământul, devenind astfel primul președinte al Statelor Unite ale Americii.

1803 – Statele Unite ale Americii au achiziționat de la Franța teritoriul Louisiana. Toată operatiunea a costat 80 milioane franci-aur.

1844 – În această zi, Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza.

1896 – În România, a fost adoptată Legea învățământului primar și normal-primar, denumită Legea Poni.

1939 – Lumea se schimba și evolua, iar în această dată, Franklin Delano Roosevelt a devenit primul președinte american care a apărut pe un post de televiziune.

1945 – A murit Adolf Hitler, după ce s-a sinucis văzând că a fost învins în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta avea 56 de ani. Hitler este considerat unul dintre cei mai răi lideri din istoria omenirii. Alături de el a murit și amanta acestuia timp de 14 ani, Eva Braun, care i-a devenit soție în ultimele 36 de ore de viață.

1970 – Președintele SUA Richard Nixon a anunțat populația că trupele SUA și ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru distrugerea „templelor” folosite de forțele comuniste.

1993 – A fost un moment unic și regretabil in istoria tenisului de câmp, fiindcă jucătoarea iugoslavă Monica Seles, numărul 1 mondial la acea vreme, a fost înjunghiată de un suporter al sportivei Steffi Graf.

1991 – Natura poate fi nemiloasă, iar acest lucru a putut fi observat atunci când un ciclon a lovit Bangladesh-ul și a dus la uciderea a 138.000 de persoane.

2001 – Dennis Tito a decolat, în această zi, cu o navă rusească spre Stația Spațială Internațională, devenind astfel primul turist spațial din istoria omenirii.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot