Ce înseamnă „X-ul” din urarea americanilor „Merry X-mas” de Crăciun?

24.12.2021
Ce înseamnă „X-ul” din urarea americanilor „Merry X-mas” de Crăciun?

Sezonul sărbătorilor este în toi. Într-o lume împodobită cu roșu și verde, nu este neobișnuit să-l găsești pe Moș Crăciun prin mall-uri, bucătării care sunt aproape pline de fursecuri și preparate tradiționale, iar copiii fascinați să-și primească darurile de la bunul bătrânel.

În ciuda numeroaselor pregătiri, găsim totuși timp să urăm celor apropiați „Sărbători fericite” pentru a răspândi voie bună care a devenit un element de bază al Crăciunului. De asemenea, am preluat și câteva urări din alte limbi, cum ar fi „Feliz Navidad”, Merry Christmas, Happy Holidays, mai ales în scris.

Cu siguranță am văzut mulți dintre noi urarea „Merry X-mas” fie pe un panou din oraș, fie pe Internet. Sau poate chiar am auzit-o în această perioadă. Ideea este întotdeauna aceeași: să nu înlăturăm rădăcinile religioase ale acestei sărbători spunând „Xmas”, în loc de Christmas (Crăciun).

Unii sunt de părere că această urare a americanilor îndepărtează cumva legăturile religioase ale sezonului. Însă este total greșit, deoarece acest mod de exprimare chiar are legătură cu Iisus.

Ce înseamnă „X-ul” din urarea americanilor „Merry X-mas”?

În greacă, limba Noului Testament, cuvântul Christos (Hristos) începe cu litera „X” sau chi și arată așa Χριστός. La începutul secolului al IV-lea, Constantin cel Mare, împărat roman din 306-337, a popularizat această prescurtare pentru Hristos. Potrivit legendei, în ajunul marii sale bătălii împotriva lui Maxentius, Constantin a avut o viziune care l-a determinat să creeze un steag militar împodobit cu primele două litere ale lui Hristos: chi și rho.

Majoritatea savanților sunt de acord că prima apariție a acestei abrevieri pentru Crăciun datează din 1021, „când un scrib anglo-saxon și-a economisit spațiu scriind XPmas”, scrie First Things. Hârtia de pergament era destul de scumpă, așa că orice tehnici de economisire a spațiului erau binevenite. Abrevierea a rămas și în cele din urmă a fost scurtată la Crăciun (Xmas).

Poetul Samuel Taylor Coleridge a folosit-o într-o scrisoare , datată 31 decembrie 1801, de exemplu: „On Xmas day I breakfasted with Davy.” („În ziua de Crăciun am luat micul dejun cu Davy”). Verbul „x massing” a fost folosit și în revista Punch în 1884, potrivit The Guardian.

Foto: Wikipedia, Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot