Ce înseamnă ”off-grid” și la ce se referă? | VIDEO

08.01.2024
Ce înseamnă ”off-grid” și la ce se referă? | VIDEO

Comunicarea verbală sau scrisă, din prezent, este plină de cuvinte care provin din alte limbi. Unele dintre ele sunt ușor de descifrat, în schimb altele sunt mai complicate și trebuie utilizate în cunoștință de cauză. Printre acestea se găsește și „off-grid”, care provine evident din limba engleză. Dar oare ce înseamnă și la ce face referire?

Ce înseamnă termenul off-grid?

Termenul „off-grid” se referă la un sistem sau o metodă care funcționează independent de rețelele principale sau centralele de utilități, cum ar fi rețelele electrice naționale, rețelele de apă sau sistemele de canalizare. Într-un context mai larg, a fi „off-grid” înseamnă să trăiești fără a depinde de resursele tradiționale furnizate de infrastructurile publice.

Iată câteva exemple care ilustrează conceptul de „off-grid”:

Energie off-grid. Aici se face referire la o  casă sau o comunitate care produce propriul său curent electric, de obicei prin panouri solare, turbine eoliene sau alte surse regenerabile, și nu este conectată la rețeaua electrică națională.

Aprovizionare cu apă off-grid. Se referă la sisteme de colectare a apei de ploaie, fântâni sau alte metode pentru a obține apă potabilă, fără a fi conectat la un sistem public de alimentare cu apă.

Habitat off-grid. Construirea și trăirea în locuințe care sunt complet autonome și nu necesită conexiuni externe pentru a funcționa. Acestea pot include tehnologii precum sisteme de tratare a apei, sisteme de încălzire și răcire eficiente energetic, precum și alte soluții sustenabile.

Comunități off-grid. Grupuri de persoane sau comunități care aleg să trăiască în moduri care le permit să fie independente de rețelele și infrastructurile tradiționale, adesea din motive ecologice, economice sau de independență.

Motivațiile pentru a adopta un stil de viață ”off-grid” pot varia, incluzând preocupări legate de mediu, dorința de independență față de sistemele tradiționale sau necesitatea de a fi autonome în locuri izolate sau fără acces la infrastructuri publice.

Avantaje ale vieții ”off-grid”

Cu sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi panouri solare sau turbine eoliene, oamenii pot fi complet independenți de rețelele electrice naționale și fluctuațiile prețurilor energiei. Folosind surse regenerabile și tehnologii sustenabile, se reduce amprenta de carbon și impactul asupra mediului înconjurător. Cheltuielile inițiale pentru instalarea unor sisteme off-grid pot fi semnificative, dar pe termen lung, economiile pot fi substanțiale, mai ales dacă cei care trăiesc în natură nu vor mai plăti facturilor lunare pentru utilități.

Oamenii se bucură de o mai mare libertate în ceea ce privește locația, stilul de viață și deciziile legate de resursele lor. În caz de întreruperi de energie sau alte dezastre naturale, sistemele off-grid oferă o sursă de energie și resurse fiabile.

Dezavantaje ale vieții ”off-grid”

Instalarea de sisteme off-grid poate fi costisitoare, necesitând investiții semnificative în tehnologie și infrastructură. Este esențial să ai cunoștințe tehnice sau să angajezi specialiști pentru instalarea, întreținerea și repararea sistemelor off-grid. Unele lucruri normale, precum accesul la apă curentă, încălzire sau rețele de internet rapide, pot fi limitate sau necesită soluții alternative. Fiind responsabil pentru propriile resurse, precum energia și apa, gestionarea și monitorizarea acestora trebuie verificată constant pentru a asigura disponibilitatea și eficiența. În funcție de locația și nivelul de autarhie (autosuficiență), există posibilitatea unei izolări sociale sau a restricționării accesului la anumite servicii și facilități.

În concluzie, viața off-grid oferă oportunități semnificative pentru independență, sustenabilitate și libertate, dar vine și cu provocări și responsabilități specifice. Alegerea de a trăi în felul acesta depinde de prioritățile, resursele și toleranța la riscuri ale fiecărei persoane sau a unei comunități.

Unul dintre youtuberii care trăiesc de ani buni off-grid este Cezar Machidon. Video-urile postate de acesta au zeci și chiar sute de mii de vizualizări.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot