Ce înseamnă jidan? Este jidan o insultă?

19.09.2023
Ce înseamnă jidan? Este jidan o insultă?

Fiecare popor are calitățile și defectele sale. Injuriile sunt expresiile prin care unii oameni aleg să își verse frustrările proprii. Cu toate acestea, auzim foarte des pe stradă la adresa evreilor un cuvânt a cărui însemnătate nu este cunoscută de mulți Ce înseamnă jidan? Este acest cuvânt o insulă?

Ce înseamnă a fi jidan?

jidan

Evreii sunt un popor originar din regiunea Israelului de astăzi. De-a lungul timpului, conflictele și ura altor oameni apătută asupra acestora i-au făcut pe evrei să sufere în multe dintre părțile lumii. Cu toate acestea, peste tot unde se duc, există și acum oameni care îi blamează pentru situația economică complicată sau pentru evenimente istorice uitate.

Probabil una dintre cele mai mari jigniri pe care i le poți adresa unui evreu este să îi spui că este jidan. Un cuvânt care pentru mulți nu înseamnă nimic, dar care pentru ei are o rezonanță puternică. Ce înseamnă jidan și de ce este un cuvânt folosit dacă este ofensator?

Centrul de Monitorizare și Combatere a Antisemitismului din România atrage un semnal de alarmă asupra cuvântului jidan. Conform acestora, cuvântul jidan este unul ofensator și care reprezintă expresia rasismului în cea mai primitivă formă. Până în anul 2010, cuvântul jidan se regăsea și în dicționarul explicativ din România însemnând evreu. Ulterior, acesta a fost înlocuit și eliminat, fiind descris ca fiind un termen injurios la adresa evreilor.

Există mai multe expresii populare care totuși au rămas în mintea oamenilor, precum:

  1. Când vor ieși jidanii la seceră = niciodată;
  2. A avea cap de jidan = a umbla cu înșelăciuni;
  3. Parcă se bat jidanii la gura lui = om care vorbește repede și de neînțeles.

„Cuvântul jidan este ultimul cuvânt pe care sutele de mii de evrei l-au auzit înainte ca bunurile lor să fie jefuite, înainte ca ei să fie încărcați în vagoanele trenului morții, înainte ca mulți dintre ei să fie omorâți ca niște animale numai din cauza faptului că s-au născut evrei.” – a afirmat Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România.

Cuvântul jidan nu este sinonim cu evreu, ci exprimă rasism și ură față de alt popor. Defăimează evreii și incită la ură împotriva lor. Totodată, în România este un cuvânt interzis prin lege.

Câți evrei trăiesc în România?

De-a lungul timpului, România a reprezentat un teritoriu benefic pentru dezvoltarea poporului evreu. Până la mijlocul secolului al XX-lea, numărul evreilor din țara noastră era unul considerabil, aceștia având diferite afaceri care aduceau bani la stat.

La fel ca în alte state europene, ura pentru acești oameni s-a acutizat, ducând la politici absurde de exterminare în masă prin diverse metode. Au fost inventate trenuri ale morții, diferite lagăre în alte țări. Dacă la începutul anilor ’30, ne puteam mândri cu una dintre cele mai mari comunități de evrei din Europa și din lume, la ora actuală, numărul acestora nu depășește 4.000 de oameni.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial și apariția comunismului, în țara noastră trăiau aproximativ 750.000 de evrei români. Din cauza conflictelor și a urii oamenilor, aceștia s-au retras către alte țări vest europene sau SUA.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot