Mai ai o șansă la Fazan! Ce cuvinte din limba română încep cu „PT”?

23.09.2022
Mai ai o șansă la Fazan! Ce cuvinte din limba română încep cu „PT”?

Pasionații de jocuri de cuvinte, așa cum este și celebrul FAZAN, au motive de bucurie și nu vor mai avea probleme atunci când trebuie să compună un cuvânt care trebuie să înceapă cu grupul de litere „pt”. În Dicționarul explicativ al limbii române există mai mulți termeni care nu sunt folosiți în vorbirea de zi cu zi sau sunt utilizați mai rar, iar printre aceștia se găsesc și câțiva termeni proveniți limba franceză, în special, care încep cu consoanele „PT”.

Cuvinte care încep cu „pt”

FAZAN este cel mai cunoscut joc de cuvinte din România. Acesta se desfășoară între minim două persoane și testează abilitatea mintală și cultura generală a concurenților. Jocul este distractiv, incitant și educativ în același timp.

Cum se joacă Fazan?

Potrivit Wikipedia.org, la începutul jocului, primul jucător spune cu glas tare „A!” și parcurge, în gând, alfabetul, reluându-l de la început dacă e nevoie. Al doilea jucător îl întrerupe după un timp iar primul concurent anunță litera la care a ajuns și spune un cuvânt care începe cu litera respectivă. Un jucător are dreptul sa găsească un cuvânt în 5 secunde. Jocul continuă prin numirea, pe rând, de către concurenți, a unui cuvânt care să înceapă cu ultimele două litere ale cuvântului rostit de jucătorul precedent. Când un jucător nu poate găsi un asemenea cuvânt, este închis sau încuiat și, ori el însuși, ori jucătorul următor, începe iar jocul spunând alfabetul.

Când o persoană nu poate găsi un cuvânt cu ultimele două litere ale cuvântului rostit anterior, primește un F. În felul acesta se joacă până când jucătorul primește toate literele de la FAZAN și devine pierzător. Cei mai mulți jucători aleg să își închidă adversarul cu termeni care se termină în  „pt”, cum ar fi APT sau COPT. Din fericire, există cuvinte în Dicționarul explicativ al limbii române care încep cu acest grup de litere.

Iată ce cuvinte din limba română încep cu „pt”:

1. PTEROPÓD, -Ă, pteropozi, -de, adj. Care are picioare proprii pentru înotat. 2. (La pl.) Ordin de moluște gasteropode care trăiesc în planctonul marin.

2. PTIALAGÓG, -Ă, ptialagogi (Med.) Care activează salivația.

3. PTERODACTÍL, pterodactili, s. m. Gen de reptile fosile zburătoare, de mărimea unei vrăbii.

4. PTERANODÓN, pteranodoni – Reptilă zburătoare fosilă din ordinul pterozaurienilor, cu aripi foarte mari.

5. PTARMIGÁN s. m. v. – potârniche albă.

6. PTÓZĂ, ptoze – Fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei ca urmare a slăbirii și a relaxării unor ligamente de susținere.

7. PTOLEMEIC, -Ă, 1. Privitor la Ptolemeu. 2 Privitor la concepția lui Ptolemeu, bazată pe doctrina geocentrică.

Așadar, limba română este una complexă plină de cuvinte surprinzătoare împrumutate din alte culturi și civilizații.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot