Mai ai o șansă la Fazan! Ce cuvinte din limba română încep cu „PT”?

23.09.2022
Mai ai o șansă la Fazan! Ce cuvinte din limba română încep cu „PT”?

Pasionații de jocuri de cuvinte, așa cum este și celebrul FAZAN, au motive de bucurie și nu vor mai avea probleme atunci când trebuie să compună un cuvânt care trebuie să înceapă cu grupul de litere „pt”. În Dicționarul explicativ al limbii române există mai mulți termeni care nu sunt folosiți în vorbirea de zi cu zi sau sunt utilizați mai rar, iar printre aceștia se găsesc și câțiva termeni proveniți limba franceză, în special, care încep cu consoanele „PT”.

Cuvinte care încep cu „pt”

FAZAN este cel mai cunoscut joc de cuvinte din România. Acesta se desfășoară între minim două persoane și testează abilitatea mintală și cultura generală a concurenților. Jocul este distractiv, incitant și educativ în același timp.

Cum se joacă Fazan?

Potrivit Wikipedia.org, la începutul jocului, primul jucător spune cu glas tare „A!” și parcurge, în gând, alfabetul, reluându-l de la început dacă e nevoie. Al doilea jucător îl întrerupe după un timp iar primul concurent anunță litera la care a ajuns și spune un cuvânt care începe cu litera respectivă. Un jucător are dreptul sa găsească un cuvânt în 5 secunde. Jocul continuă prin numirea, pe rând, de către concurenți, a unui cuvânt care să înceapă cu ultimele două litere ale cuvântului rostit de jucătorul precedent. Când un jucător nu poate găsi un asemenea cuvânt, este închis sau încuiat și, ori el însuși, ori jucătorul următor, începe iar jocul spunând alfabetul.

Când o persoană nu poate găsi un cuvânt cu ultimele două litere ale cuvântului rostit anterior, primește un F. În felul acesta se joacă până când jucătorul primește toate literele de la FAZAN și devine pierzător. Cei mai mulți jucători aleg să își închidă adversarul cu termeni care se termină în  „pt”, cum ar fi APT sau COPT. Din fericire, există cuvinte în Dicționarul explicativ al limbii române care încep cu acest grup de litere.

Iată ce cuvinte din limba română încep cu „pt”:

1. PTEROPÓD, -Ă, pteropozi, -de, adj. Care are picioare proprii pentru înotat. 2. (La pl.) Ordin de moluște gasteropode care trăiesc în planctonul marin.

2. PTIALAGÓG, -Ă, ptialagogi (Med.) Care activează salivația.

3. PTERODACTÍL, pterodactili, s. m. Gen de reptile fosile zburătoare, de mărimea unei vrăbii.

4. PTERANODÓN, pteranodoni – Reptilă zburătoare fosilă din ordinul pterozaurienilor, cu aripi foarte mari.

5. PTARMIGÁN s. m. v. – potârniche albă.

6. PTÓZĂ, ptoze – Fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei ca urmare a slăbirii și a relaxării unor ligamente de susținere.

7. PTOLEMEIC, -Ă, 1. Privitor la Ptolemeu. 2 Privitor la concepția lui Ptolemeu, bazată pe doctrina geocentrică.

Așadar, limba română este una complexă plină de cuvinte surprinzătoare împrumutate din alte culturi și civilizații.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
Cu siguranță ați văzut măcar o dată rățuștele urmându-și mama pe apă într-un șir indian perfect. Cu toate că acest comportament pare simplu, în spatele lui se află un principiu fizic... citește tot
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Se tot vorbește în aceste zile despre bugetari, al căror număr a ajuns pe întreg teritoriul țării la finalul anului 2024 la 1.266.808 de persoane, scrie stirileprotv.ro. Mai mult, se discută... citește tot
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
La bază, gastronomia românească este o selecție de influențe ale popoarelor care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. O mulțime de oameni se întreabă, pe bună dreptate, dacă... citește tot