Mai ai o șansă la Fazan! Ce cuvinte din limba română încep cu „PT”?

23.09.2022
Mai ai o șansă la Fazan! Ce cuvinte din limba română încep cu „PT”?

Pasionații de jocuri de cuvinte, așa cum este și celebrul FAZAN, au motive de bucurie și nu vor mai avea probleme atunci când trebuie să compună un cuvânt care trebuie să înceapă cu grupul de litere „pt”. În Dicționarul explicativ al limbii române există mai mulți termeni care nu sunt folosiți în vorbirea de zi cu zi sau sunt utilizați mai rar, iar printre aceștia se găsesc și câțiva termeni proveniți limba franceză, în special, care încep cu consoanele „PT”.

Cuvinte care încep cu „pt”

FAZAN este cel mai cunoscut joc de cuvinte din România. Acesta se desfășoară între minim două persoane și testează abilitatea mintală și cultura generală a concurenților. Jocul este distractiv, incitant și educativ în același timp.

Cum se joacă Fazan?

Potrivit Wikipedia.org, la începutul jocului, primul jucător spune cu glas tare „A!” și parcurge, în gând, alfabetul, reluându-l de la început dacă e nevoie. Al doilea jucător îl întrerupe după un timp iar primul concurent anunță litera la care a ajuns și spune un cuvânt care începe cu litera respectivă. Un jucător are dreptul sa găsească un cuvânt în 5 secunde. Jocul continuă prin numirea, pe rând, de către concurenți, a unui cuvânt care să înceapă cu ultimele două litere ale cuvântului rostit de jucătorul precedent. Când un jucător nu poate găsi un asemenea cuvânt, este închis sau încuiat și, ori el însuși, ori jucătorul următor, începe iar jocul spunând alfabetul.

Când o persoană nu poate găsi un cuvânt cu ultimele două litere ale cuvântului rostit anterior, primește un F. În felul acesta se joacă până când jucătorul primește toate literele de la FAZAN și devine pierzător. Cei mai mulți jucători aleg să își închidă adversarul cu termeni care se termină în  „pt”, cum ar fi APT sau COPT. Din fericire, există cuvinte în Dicționarul explicativ al limbii române care încep cu acest grup de litere.

Iată ce cuvinte din limba română încep cu „pt”:

1. PTEROPÓD, -Ă, pteropozi, -de, adj. Care are picioare proprii pentru înotat. 2. (La pl.) Ordin de moluște gasteropode care trăiesc în planctonul marin.

2. PTIALAGÓG, -Ă, ptialagogi (Med.) Care activează salivația.

3. PTERODACTÍL, pterodactili, s. m. Gen de reptile fosile zburătoare, de mărimea unei vrăbii.

4. PTERANODÓN, pteranodoni – Reptilă zburătoare fosilă din ordinul pterozaurienilor, cu aripi foarte mari.

5. PTARMIGÁN s. m. v. – potârniche albă.

6. PTÓZĂ, ptoze – Fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei ca urmare a slăbirii și a relaxării unor ligamente de susținere.

7. PTOLEMEIC, -Ă, 1. Privitor la Ptolemeu. 2 Privitor la concepția lui Ptolemeu, bazată pe doctrina geocentrică.

Așadar, limba română este una complexă plină de cuvinte surprinzătoare împrumutate din alte culturi și civilizații.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 23 septembrie este cea de-a 266-a zi a calendarului gregorian și a 267-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 99 de zile. În noaptea de 22 spre 23 septembrie are...
Cele mai noi articole
Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război?
Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război?
Situațiile de criză sunt perioade din viața unei societăți pe care puțini și le doresc. Din punct de vedere istoric, au fost mai multe perioade de război în lume, decât a fost pace. Fie că... citește tot
De ce în Cernăuți se vorbește limba română?
De ce în Cernăuți se vorbește limba română?
Cernăuți sau Cernivți este un oraș situat în proximitatea vestică a Ucrainei. Atestarea istorică a orașului a avut loc în 1408 când încă aparținea Principatului Moldovei. Deși este un... citește tot
De ce poartă francezii berete?
De ce poartă francezii berete?
Franța este una dintre cele mai vizitate țări din lume. Parisul este destinația preferată a turiștilor, însă există și alte zone care atrag oamenii prin arhitectura clădirilor, gastronomia... citește tot