Ce cuvinte au căutat românii în DEX cel mai des?

03.01.2023
Ce cuvinte au căutat românii în DEX cel mai des?

Anul 2021 a fost unul complicat pentru toată lumea, din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități. Drept urmare, oamenii au stat mai mult acasă și și-au consumat o bună bucată din timp navigând pe Internet.

Noile informații apărute la televizor au făcut ca românii să caute ce înseamnă anumite cuvinte în dicționar. Site-ul dexonline.ro a fost accesat la greu în acea perioadă, cetățenii noștri fiind curioși să afle sensul anumitor termeni.

Ce cuvinte au căutat românii în dicționar în 2021?

Ei bine, clasamentul este unul surprinzător și se pot trage anumite concluzii. Printre cuvintele căutate intens, în dicționar, în anul 2021 se află și termenul „rapel”, care are legătură cu vaccinul anti-covid. Acest cuvânt a fost căutat de 79.000 de ori, clasându-se pe locul al 17-lea. Frica de efectele adverse ale vaccinului a făcut ca oamenii să caute definiția la acest cuvânt. O situație greu de înțeles este și faptul că pe locul 7 s-a aflat prepoziția „de”. Peste 120.000 de români au dorit să știe ce înseamnă prepoziția „de”.

În cea de-a doua parte a anului la televizor s-a vorbit foarte mult despre PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență. Politicienii au vorbit luni de zile despre acest proiect care va ajuta la redresarea economică a țării. PNRR în sus, PNRR în jos, iar oamenii au căutat să înțeleagă ce înseamnă reziliență. Așa se face că acest termen s-a aflat pe locul doi în clasamentul căutărilor din dicționar, cu 152 de mii de accesări.

În mod surprinzător, pe primul loc în căutări s-a aflat termenul „empatie”. Este foarte greu de înțeles cum aproape 200 de mii de oameni nu știu ce înseamnă cuvântul „empatie”. O situație incredibilă, având în vedere că dezvoltarea emoțională ar trebui făcută încă din clasele primare.

Iată cum arată clasamentul primelor 10 cuvinte căutate pe dexonline.ro în anul 2021:

  1. empatie – 187 de mii
  2. reziliență – 152 de mii
  3. pedant – 151 de mii
  4. asertiv – 134 de mii
  5. misogin – 128 de mii
  6. introvertit – 122 de mii
  7. de – 120 de mii
  8. ipocrit – 115 de mii
  9. pragmatic – 113 de mii
  10. cinic – 104 de mii.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot