Exemple de cuvinte care NU se despart în silabe

14.03.2023
Exemple de cuvinte care NU se despart în silabe

Despărțirea în silabe se învață la școală, încă din clasele primare. Elevii sunt obișnuiți să citească cuvinte din ce în ce mai lungi și să le împartă în silabe, astfel încât să poată să scrie corect atunci când situația o cere. Trebuie precizat că despărțirea în silabe se face ținând cont de câteva reguli.

Cu toate acestea, unele cuvinte nu pot fi despărțite în silabe și trebuie luate ca atare. Este vorba despre acronime. Trebuie precizat că acestea sunt cuvintele formate din primele litere ale unei sintagme sau a unui titlu și așa mai departe. Printre cele mai bune exemple în acest caz sunt: UNESCO și NATO. Acești termeni nu pot fi despărțiți în silabe.

UNESCO vine de la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, care este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU), un alt acronim care nu poate fi despărțit în silabe. NATO, pe de altă parte vine de la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Totodată și abrevierile unor formule curente, precum a.c., ș.a.m.d., etc., d.Hr., sau numeralele ordinale notate prin cifre (romane sau arabe) urmate de formantul specific: (al) XX-lea, a 7-a, nu pot fi separate în silabe.

Exemple de cuvinte care nu se despart în silabe

Iată o serie de cuvinte care nu se pot despărți: ban, neam, om, ou, caș, in, car, măr, pur, ins, cum, bar, pat, sat, tot, păr, chit, par, bou, puț, tir, băț, soț, păr, rai, soi,   și multe altele.

Care sunt regulile despărțirii în silabe?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot