Exemple de cuvinte care NU se despart în silabe

14.03.2023
Exemple de cuvinte care NU se despart în silabe

Despărțirea în silabe se învață la școală, încă din clasele primare. Elevii sunt obișnuiți să citească cuvinte din ce în ce mai lungi și să le împartă în silabe, astfel încât să poată să scrie corect atunci când situația o cere. Trebuie precizat că despărțirea în silabe se face ținând cont de câteva reguli.

Cu toate acestea, unele cuvinte nu pot fi despărțite în silabe și trebuie luate ca atare. Este vorba despre acronime. Trebuie precizat că acestea sunt cuvintele formate din primele litere ale unei sintagme sau a unui titlu și așa mai departe. Printre cele mai bune exemple în acest caz sunt: UNESCO și NATO. Acești termeni nu pot fi despărțiți în silabe.

UNESCO vine de la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, care este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU), un alt acronim care nu poate fi despărțit în silabe. NATO, pe de altă parte vine de la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Totodată și abrevierile unor formule curente, precum a.c., ș.a.m.d., etc., d.Hr., sau numeralele ordinale notate prin cifre (romane sau arabe) urmate de formantul specific: (al) XX-lea, a 7-a, nu pot fi separate în silabe.

Exemple de cuvinte care nu se despart în silabe

Iată o serie de cuvinte care nu se pot despărți: ban, neam, om, ou, caș, in, car, măr, pur, ins, cum, bar, pat, sat, tot, păr, chit, par, bou, puț, tir, băț, soț, păr, rai, soi,   și multe altele.

Care sunt regulile despărțirii în silabe?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot