Ce este palindromul? Exemple de palindromuri

02.08.2022
Ce este palindromul? Exemple de palindromuri

Comunicarea verbală este una dintre abilitățile care separă omul de celelalte animale. Cuvintele folosite, de-a lungul timpului, s-au tot schimbat, apărând și altele noi astfel încât limbajul din prezent este unul variat. Unele cuvinte sunt mai speciale ca altele, fiindcă au o valoare universală, putând fi găsite și în alte limbi.

Palindromul este un astfel de cuvânt, care nu este specific doar limbii române, ci poate fi găsit și în alte limbi. Acesta desemnează un cuvânt sau o categorie aparte de cuvinte, multe dintre ele haioase.

Cum este definit un palindrom?

Palindromul poate fi văzut și ca un joc de cuvinte, amuzant. Distracția vine din a găsi cuvinte sau fraze care să fie simetrice, adică indiferent de unde sunt citite, de la început sau de la sfârșit, să aibă aceeași construcție și să desemneze același lucru.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, palindromul este un „grup de cuvinte sau cuvânt care poate fi citit de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul; joc distractiv constând în găsirea unui cuvânt care citit și normal și invers, să aibă fie același înțeles, fie, în al doilea caz, să dea un alt cuvânt”.

Scriitorul englez Ben Jonson (1572-1637) a fost cel care a introdus pentru prima dată termenul „palindrom”. Conform istoricilor, acesta provine de la cuvintele grecești „palin” (πάλιν; „înapoi”) și „dromos” (δρóμος; „drum, direcție”), se arată pe Wikipedia.org.

Iată câteva exemple de palindromuri: apa, așa, ana, cec, lupul, rotitor, cuc, radar, sos, etate, elevele, unu, minim, aerisirea, madam, tasat, coc, bob, pup, rar, capac, iar lista poate continua.

Iată câteva exemple de fraze considerate palindromuri:

Trebuie precizat că există și palindromuri numerice, cum ar fi 474, 2332, 6868686, iar exemplele pot continua. Un palindrom numeric, recent, a fost chiar în acest an pe data de 22 februarie, când calendarul arăta 22.02.2022.

În ceea ce privește palindromurile din alte limbi, iată câteva exemple edificatoare:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot