Ce înseamnă „a fi pișicher”?

29.01.2024
Ce înseamnă „a fi pișicher”?

Româna este o limbă care adesea poate fi complicată chiar și pentru nativi. Emergența limbii române a dus la numeroase cuvinte care să nu mai sunt atât de populare pentru tinerii zilelor noastre. Unul dintre cele mai interesante cuvinte auzite în special la bunici pare să le dea multora bătăi de cap. Ce înseamnă „a fi pișicher”?

Ce înseamnă să fii pișicher?

pișicher

Bunicii sunt persoane speciale în viața fiecărui nepot. Ei sunt puntea între vechi și nou, dar și cel mai apropiat prieten pentru juniori. Adesea bunicii sunt cei care le îndeplinesc cele mai stupide dorințe ale copiilor. În același timp, nepoții sunt subiect sensibil pentru bunici. O vorbă românească spune că bunicii ajung să își iubească nepoții mai mult, deoarece în tinerețe nu au avut timp să privească copiii atât de mult din cauza serviciului.

Una dintre cele mai frecvente vorbe primite din partea unui bunic este „Ce pișicher ești!”. Probabil niciun nepot nu s-a interesat ce înseamnă acest lucru, dar a considerat de bun augur, venind din partea unei persoane apropiate.

Conform dicționarului român, „a fi pișicher”, înseamnă a fi șarlatan, priceput la șmecherii sau viclean. Astfel că, sensul jovial al acestui cuvânt pentru un copil poate însemna jucăuș.

Care sunt cele mai frecvente sfaturi pe care un bunic poate să i le ofere unui nepot?

Bunicii sunt adevărate oaze de înțelepciune, iar fiecare sfat venit din partea acestora trebuie ascultat. Aceste sfaturi reflectă înțelepciunea și experiența de viață pe care o persoană le-a acumulat de-a lungul anilor.

Iată care sunt cele mai frecvente sfaturi venite din partea unui bunic pentru un nepot:

  1. Muncește din greu și fii dedicat în tot ceea ce faci.
  2. Respectă-i pe ceilalți, indiferent de diferențe.
  3. Investește în educație și în tine.
  4. Fii responsabil financiar și economisește în viitor.
  5. Păstrează legătura cu familia și cu toți cei dragi.
  6. Ai grijă de sănătatea ta și fă alegeri sănătoase.
  7. Nu uita să te distrezi și să ai timp pentru pasiunile tale.
  8. Fii sincer și integru în tot ceea ce faci.
  9. Iubește și apreciază oamenii din jurul tău.
  10. Nu uita de valorile tradiționale.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot