Care sunt rudele de gradul I? Dar rudele de gradul al II-lea?

31.10.2023
Care sunt rudele de gradul I? Dar rudele de gradul al II-lea?

Familia este un concept arhicunoscut și folosit de oameni de milenii întregi. În fond, în baza familiilor s-a dezvoltat ecosistemul în care trăim cu toții. Odată cu mărirea membrilor acesteia au apărut diferite definiții despre cine este rudă apropiată și cine este mai îndepărtată. Cine sunt rudele de gradul I sau gradul II?

Ce rude sunt de gradul I?

gradul I

Persoanele lângă care creștem și ne dezvoltăm le putem numi familie. Mama, tata, fratele, sora, mătușa sau bunicii fac parte din familia lângă care mulți dintre noi ne formăm ca oameni. Cu timpul, aceasta se mărește și chiar diversifică, adăugând soția/soțul și viitorii copii. Altfel spus, conceptul de familie se va dezvolta continuu, iar unele rude vor fi întotdeauna mai îndepărtate decât altele.

Auzim în familie că avem multe rude care sunt în diverse părți ale țării cu care nu am mai ținut legătura, dar care ele există fără doar și poate. Pentru acest tip de rude, au apărut de-a lungul timpului mai multe definiții ale termenului de familie. Astfel, că ne putem referi la rude de gradul I, gradul II, gradul III, etc, în funcție de apropierea față de ramura principală.

Pentru a nu mai fi bulversați, gradele de rudenie arată astfel:

Gradul I există doar între părinți și copii.

Conform acestor grade de rudenie, codul civil interzice căsătoria directă între rudele de linie dreaptă, precum și între cele în linie colaterală până la al patrulea grad. Astfel, este interzisă căsătoria între tată și fiică, bunic și nepoată, unchi și nepoată sau mătușă și nepot.

gradederudenie1.png (714×426)

Ce sunt afinii?

Pentru că familia mereu se va mări și se va diversifica au fost definite numeroase „grade”. În codul civil a apărut un nou termen, acela de afin. Afinii sunt rudele unui soț cu celălalt soț. În mod clasic, aceasta se traduce prin „alianță” între rudele unui soț cu celălalt soț.

Nu putem extinde afinitatea dincolo de soț, deci rudele unui soț cu rudele celuilalt soț nu sunt afini și nu au nicio legătură de rudenie sau afinitate din punct de vedere juridic. În mod popular, părințiilor soților între ei sunt definiți cuscrii, dar în realitate nu sunt nici rude, nici afini.

Foto: graederudenie.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot