Care sunt rudele de gradul I? Dar rudele de gradul al II-lea?

31.10.2023
Care sunt rudele de gradul I? Dar rudele de gradul al II-lea?

Familia este un concept arhicunoscut și folosit de oameni de milenii întregi. În fond, în baza familiilor s-a dezvoltat ecosistemul în care trăim cu toții. Odată cu mărirea membrilor acesteia au apărut diferite definiții despre cine este rudă apropiată și cine este mai îndepărtată. Cine sunt rudele de gradul I sau gradul II?

Ce rude sunt de gradul I?

gradul I

Persoanele lângă care creștem și ne dezvoltăm le putem numi familie. Mama, tata, fratele, sora, mătușa sau bunicii fac parte din familia lângă care mulți dintre noi ne formăm ca oameni. Cu timpul, aceasta se mărește și chiar diversifică, adăugând soția/soțul și viitorii copii. Altfel spus, conceptul de familie se va dezvolta continuu, iar unele rude vor fi întotdeauna mai îndepărtate decât altele.

Auzim în familie că avem multe rude care sunt în diverse părți ale țării cu care nu am mai ținut legătura, dar care ele există fără doar și poate. Pentru acest tip de rude, au apărut de-a lungul timpului mai multe definiții ale termenului de familie. Astfel, că ne putem referi la rude de gradul I, gradul II, gradul III, etc, în funcție de apropierea față de ramura principală.

Pentru a nu mai fi bulversați, gradele de rudenie arată astfel:

Gradul I există doar între părinți și copii.

Conform acestor grade de rudenie, codul civil interzice căsătoria directă între rudele de linie dreaptă, precum și între cele în linie colaterală până la al patrulea grad. Astfel, este interzisă căsătoria între tată și fiică, bunic și nepoată, unchi și nepoată sau mătușă și nepot.

gradederudenie1.png (714×426)

Ce sunt afinii?

Pentru că familia mereu se va mări și se va diversifica au fost definite numeroase „grade”. În codul civil a apărut un nou termen, acela de afin. Afinii sunt rudele unui soț cu celălalt soț. În mod clasic, aceasta se traduce prin „alianță” între rudele unui soț cu celălalt soț.

Nu putem extinde afinitatea dincolo de soț, deci rudele unui soț cu rudele celuilalt soț nu sunt afini și nu au nicio legătură de rudenie sau afinitate din punct de vedere juridic. În mod popular, părințiilor soților între ei sunt definiți cuscrii, dar în realitate nu sunt nici rude, nici afini.

Foto: graederudenie.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot