Care sunt rudele de gradul I? Dar rudele de gradul al II-lea?

31.10.2023
Care sunt rudele de gradul I? Dar rudele de gradul al II-lea?

Familia este un concept arhicunoscut și folosit de oameni de milenii întregi. În fond, în baza familiilor s-a dezvoltat ecosistemul în care trăim cu toții. Odată cu mărirea membrilor acesteia au apărut diferite definiții despre cine este rudă apropiată și cine este mai îndepărtată. Cine sunt rudele de gradul I sau gradul II?

Ce rude sunt de gradul I?

gradul I

Persoanele lângă care creștem și ne dezvoltăm le putem numi familie. Mama, tata, fratele, sora, mătușa sau bunicii fac parte din familia lângă care mulți dintre noi ne formăm ca oameni. Cu timpul, aceasta se mărește și chiar diversifică, adăugând soția/soțul și viitorii copii. Altfel spus, conceptul de familie se va dezvolta continuu, iar unele rude vor fi întotdeauna mai îndepărtate decât altele.

Auzim în familie că avem multe rude care sunt în diverse părți ale țării cu care nu am mai ținut legătura, dar care ele există fără doar și poate. Pentru acest tip de rude, au apărut de-a lungul timpului mai multe definiții ale termenului de familie. Astfel, că ne putem referi la rude de gradul I, gradul II, gradul III, etc, în funcție de apropierea față de ramura principală.

Pentru a nu mai fi bulversați, gradele de rudenie arată astfel:

Gradul I există doar între părinți și copii.

Conform acestor grade de rudenie, codul civil interzice căsătoria directă între rudele de linie dreaptă, precum și între cele în linie colaterală până la al patrulea grad. Astfel, este interzisă căsătoria între tată și fiică, bunic și nepoată, unchi și nepoată sau mătușă și nepot.

gradederudenie1.png (714×426)

Ce sunt afinii?

Pentru că familia mereu se va mări și se va diversifica au fost definite numeroase „grade”. În codul civil a apărut un nou termen, acela de afin. Afinii sunt rudele unui soț cu celălalt soț. În mod clasic, aceasta se traduce prin „alianță” între rudele unui soț cu celălalt soț.

Nu putem extinde afinitatea dincolo de soț, deci rudele unui soț cu rudele celuilalt soț nu sunt afini și nu au nicio legătură de rudenie sau afinitate din punct de vedere juridic. În mod popular, părințiilor soților între ei sunt definiți cuscrii, dar în realitate nu sunt nici rude, nici afini.

Foto: graederudenie.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot