Ce este rezerva generală a Armatei și ce ar însemna pentru bărbații români să facă parte din ea?

09.03.2022
Ce este rezerva generală a Armatei și ce ar însemna pentru bărbații români să facă parte din ea?

Majoritatea țărilor din lume are o armată, care să îi apere suveranitatea și integritatea teritoriului. Bazele moderne ale Armatei au fost puse, pentru prima dată, în România în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, această instituție a fost într-o continuă dezvoltare și modernizare.

Fiecare armată este formată din mai multe trupe și unități, care sunt activate în funcție de situația socială dintr-un anumit moment. Până atunci, acestea se antrenează pentru a putea face față pe front. Forțele Armate Române se află sub comanda Statului Major al Apărării și sunt formate din trei categorii: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale. Potrivit Constituției, președintele României devine comandantul suprem al Armatei Române în caz de război.

Dacă izbucnește un conflict militar cu un alt stat, în țara noastră, ministrul Apărării poate activa rezerva generală a Armatei. Aceasta este formată din toți bărbații, în anumite limite de vârste, eligibili pentru a-și apăra patria.

Ce este rezerva militară?

Rezervă militară reprezintă acea parte a forțelor armate, constituită din persoane care au satisfăcut serviciul militar, dar nu ocupă o funcție militară. Acești oameni, însă, sunt eligibili din punct de vedere legal pentru a fi chemați să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezerviști concentrați sau mobilizați, iar la nevoie, în calitate de cadre militare active.

Trebuie precizat că rezervă militară este formată din două părți:

După intrarea României în NATO, Forțele Armate Române au trecut printr-un proces intens de modernizare. Cu toate acestea, Armata Română a rămas mult în urma celorlalte țări din punct de vedere militar. România nu se află în primele 40 de țări la nivel mondial, fiind depășită de puteri ca Olanda (locul 37), Nigeria (locul 35) sau Algeria (locul 31), potrivit unei statistici a anului 2021.

În prezent, războiul dintre Rusia și Ucraina a dus la o stare de tensiune și în țara noastră, iar autoritățile române încearcă să rămână vigilente, pentru a face față oricărei provocări externe.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot