Ce este rezerva generală a Armatei și ce ar însemna pentru bărbații români să facă parte din ea?

09.03.2022
Ce este rezerva generală a Armatei și ce ar însemna pentru bărbații români să facă parte din ea?

Majoritatea țărilor din lume are o armată, care să îi apere suveranitatea și integritatea teritoriului. Bazele moderne ale Armatei au fost puse, pentru prima dată, în România în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, această instituție a fost într-o continuă dezvoltare și modernizare.

Fiecare armată este formată din mai multe trupe și unități, care sunt activate în funcție de situația socială dintr-un anumit moment. Până atunci, acestea se antrenează pentru a putea face față pe front. Forțele Armate Române se află sub comanda Statului Major al Apărării și sunt formate din trei categorii: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale. Potrivit Constituției, președintele României devine comandantul suprem al Armatei Române în caz de război.

Dacă izbucnește un conflict militar cu un alt stat, în țara noastră, ministrul Apărării poate activa rezerva generală a Armatei. Aceasta este formată din toți bărbații, în anumite limite de vârste, eligibili pentru a-și apăra patria.

Ce este rezerva militară?

Rezervă militară reprezintă acea parte a forțelor armate, constituită din persoane care au satisfăcut serviciul militar, dar nu ocupă o funcție militară. Acești oameni, însă, sunt eligibili din punct de vedere legal pentru a fi chemați să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezerviști concentrați sau mobilizați, iar la nevoie, în calitate de cadre militare active.

Trebuie precizat că rezervă militară este formată din două părți:

După intrarea României în NATO, Forțele Armate Române au trecut printr-un proces intens de modernizare. Cu toate acestea, Armata Română a rămas mult în urma celorlalte țări din punct de vedere militar. România nu se află în primele 40 de țări la nivel mondial, fiind depășită de puteri ca Olanda (locul 37), Nigeria (locul 35) sau Algeria (locul 31), potrivit unei statistici a anului 2021.

În prezent, războiul dintre Rusia și Ucraina a dus la o stare de tensiune și în țara noastră, iar autoritățile române încearcă să rămână vigilente, pentru a face față oricărei provocări externe.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot