Ce este rezerva generală a Armatei și ce ar însemna pentru bărbații români să facă parte din ea?

09.03.2022
Ce este rezerva generală a Armatei și ce ar însemna pentru bărbații români să facă parte din ea?

Majoritatea țărilor din lume are o armată, care să îi apere suveranitatea și integritatea teritoriului. Bazele moderne ale Armatei au fost puse, pentru prima dată, în România în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, această instituție a fost într-o continuă dezvoltare și modernizare.

Fiecare armată este formată din mai multe trupe și unități, care sunt activate în funcție de situația socială dintr-un anumit moment. Până atunci, acestea se antrenează pentru a putea face față pe front. Forțele Armate Române se află sub comanda Statului Major al Apărării și sunt formate din trei categorii: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale. Potrivit Constituției, președintele României devine comandantul suprem al Armatei Române în caz de război.

Dacă izbucnește un conflict militar cu un alt stat, în țara noastră, ministrul Apărării poate activa rezerva generală a Armatei. Aceasta este formată din toți bărbații, în anumite limite de vârste, eligibili pentru a-și apăra patria.

Ce este rezerva militară?

Rezervă militară reprezintă acea parte a forțelor armate, constituită din persoane care au satisfăcut serviciul militar, dar nu ocupă o funcție militară. Acești oameni, însă, sunt eligibili din punct de vedere legal pentru a fi chemați să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezerviști concentrați sau mobilizați, iar la nevoie, în calitate de cadre militare active.

Trebuie precizat că rezervă militară este formată din două părți:

După intrarea României în NATO, Forțele Armate Române au trecut printr-un proces intens de modernizare. Cu toate acestea, Armata Română a rămas mult în urma celorlalte țări din punct de vedere militar. România nu se află în primele 40 de țări la nivel mondial, fiind depășită de puteri ca Olanda (locul 37), Nigeria (locul 35) sau Algeria (locul 31), potrivit unei statistici a anului 2021.

În prezent, războiul dintre Rusia și Ucraina a dus la o stare de tensiune și în țara noastră, iar autoritățile române încearcă să rămână vigilente, pentru a face față oricărei provocări externe.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot