Care este cea mai mare putere militară a Europei? Pe ce loc este România?

27.05.2023
Care este cea mai mare putere militară a Europei? Pe ce loc este România?

După foarte mult timp, Europa se află iar în mijlocul unui război direct pe teritoriul său. Rusia, cea mai mare țară din lume continuă să își arate forțele militare împotriva Ucrainei. Cu războiul la granițele multor țări ale flancului estic, din ce în ce mai multe state încep să investească în modernizarea armatelor. Care este cea mai mare putere militară a Europei și ce țară aspiră la supremație?

militară

După mult timp, Europa se află iar într-un conflict direct. Chiar dacă tensiunile dintre cele mai multe state s-au încheiat de mult, dorințele imperialiste alte altora continuă să facă victime. Rusia, o putere militară de temut a început un război de durată împotriva Ucrainei.

Francul estic, din care face parte și România începe să devină o zonă foarte importantă, de care NATO a început să profite. Ochii s-au mutat din Europa de Vest, spre Est, unde tensiunile împing către modernizarea armatelor.

În urma unui clasament al anului 2021, Marea Britanie se situa pe primul loc din punct de vedere militar în Europa. Aceasta deține portavioane, peste 20 de baze militare în întreaga lume, dar și zeci de fregate, distrugătoare și submarine. Cu toate acestea, Rusia, rămâne cea mai importantă superputere nucleară din lume. Din cauza pierderilor militare, economice și a modernizării armatei, Rusia se regăsește pe al doilea loc din Europa.

Cu toate acestea, este o chestiune de timp până când Polonia va deveni cea mai puternică forță terestră a continentului. Învățând din trecut, guvernul de la Varșovia a promis investiții masive pentru a deveni puternic militarizată. Aceștia se vor înarma cu peste 90 de elicoptere de atac Apache, dar și sute de tancuri și lansatoare de rachete HIMARS. În anul 2023, Polonia a crescut bugetul apărării, la 4% din PIB, cel mai mare procent din Europa.

Pe ce loc se află România?

România, un puternic apărător al valorilor NATO continuă să își modernizeze armata. Guvernul de la București alocă din ce în ce mai mulți bani în apărare. Aflată în prezent pe locul 13, România cheltuie în continuare 2% din PIB pentru apărare. Din anul 2023, armata operează peste 40 de mijloace navale, peste 400 de tancuri și 150 de aeronave.

Sub țara noastră se situează mai multe state, printre care vecinii noștri, Bulgaria, Serbia și Ungaria, dar și state precum Belgia sau Austria.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot