Ce este preavizul de demisie?

28.11.2022
Ce este preavizul de demisie?

Piața locurilor de muncă aduce pentru angajați posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de joburi. Acest lucru înseamnă că oricând, cineva își poate părăsi locul de muncă pentru altul mai bun, în care veniturile sunt substanțiale. Când îți dai demisia, cea mai comună soluție este prin preavizul de demisie. Ce este și cât timp durează?

Ce este preavizul de demisie?

demisie

Preavizul de demisie reprezintă un termen prin care ambele părți decid ca în 20 de zile, angajatul să presteze în continuare serviciile firmei. Cel încadrat are posibilitatea de a-și găsi un nou loc de muncă sau se poate răzgândi în privința celui actual, iar angajatorul are posibilitatea să găsească un eventual înlocuitor.

Contractul de muncă încetează definitiv la data expirării termenului de 20 de zile. Acest lucru se poate schimba pe parcurs, în funcție de dorința angajatorului. Există posibilitatea în care angajatul poate demisiona fără un astfel de preaviz, dacă nu îi sunt respectate toate promisiunile contractuale.

Cum poți părăsi locul de muncă fără un preaviz?

Demisia este consemnată ca fiind un act unilateral al salariatului, care comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Conform codului muncii în vigoare din România, angajatul își poate da demisia, nemaifiind obligat să mai lucreze o anumită perioadă la respectiva firmă.

Orice încărcare a contractului de muncă în vigoare îl poate face pe angajat să-și dea demisia fără preaviz. De exemplu, dacă salariul a întârziat o perioadă mai mult de timp sau dacă remunerația a fost mai mică decât era prevăzut în contract. O a doua posibilitate prin care demisia fără preaviz este posibilă este dacă angajatul se afla în perioada de probă. Codul Muncii prevede o perioadă provizorie de 90 de zile calendaristice în care angajatorul poate decide dacă angajatul este persoana potrivită pentru post.

A treia posibilitate este ca angajatorul să renunțe la termenul de preaviz. Dacă în contractul de muncă nu se specifică un anume termen de preaviz, angajatul își poate da demisia oricând.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot