Cum se scrie o demisie și câte tipuri de demisie există?

07.10.2021
Cum se scrie o demisie și câte tipuri de demisie există?

Dacă dorești să părăsești actualul loc de muncă deoarece ți-ai găsit un job nou va trebui să înaintezi în scris demisia către angajator. Pentru ca documentul să aibă temei legal trebuie să respecte câteva condiții.

Ce este demisia?

În conformitate cu art. 81 din Codul Muncii, demisia este definită ca un act unilateral prin care salariatul care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz”.

Fiind o decizie unilaterală, angajatul nu este obligat să dezvăluie motivele care îl determină să demisioneze. În schimb, angajatorul are obligația legală să înregistreze demisia.

Refuzul angajatorului de a înregistra demisia nu este sinonim cu continuarea raporturilor de muncă, dar constituie cnontravenție și atrage amendarea angajatorului.

Există două tipuri de demisie: demisie cu preaviz – cea care constituie regula și demisie fără preaviz – cea care constituie excepția de la regulă.

Model demisie cu preaviz            Model demisie fără preaviz

Termenul de preaviz

Termenul de preaviz diferă de la angajat la angajat și este cel convenit în contractul individual de muncă sau, după caz, cel convenit în contractele colective de muncă.

Acest termen nu poate depăși 20 de zile pentru salariaţii cu funcţii de execuţie sau 40 de zile în cazul celor care ocupă funcţii de conducere.

Salariatul poate demisiona și fără preaviz, dar numai în situația în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Pe durata preavizului, atât angajatul, cât și angajatorul sunt obligați să respecte condițiile prevăzute în contractul de muncă. Astfel, angajatorul va face plata salariului la fel ca și înainte, iar contribuțiile către stat vor fi achitate conform prevederilor.

Dacă angajatul care demisionează mai are zile din concediul de odihnă neefectuate, poate opta pentru distribuirea acestor zile în perioada de preaviz. În același timp, el are dreptul să ceară compensarea acestor zile în bani, dar numai dacă angajatorul îi solicită rămânerea în preaviz.

Cum se scrie o demisie?

Orice demisie trebuie înaintată în scris. Documentul trebuie să conțină anumite elemente-standard fără de care nu are temei legal.

Astfel, cererea de demisie trebuie să conțină numele şi prenumele angajatului, adresa de domiciliu, seria şi numărul actului de identitate, codul numeric personal, data de la care angajatul solicită rezilierea contractului individual de muncă și termenul de preaviz, acolo unde este cazul.

De asemenea, este recomandat ca în cererea de demisie angajatul să nu se abată de la subiectul principal caare este părăsirea companiei/instituției. În plus, tonul trebuie să fie unul profesionist și direct.

Pentru a lăsa o impresie bună, cererea de demisie ar putea să conțină și câteva aspecte legate de perioada petrecută în cadrul organizației respective. Nu ar fi rău nici câteva cuvinte de mulțumire la adresa angajatorului.

Nu în ultimul rând, este bine ca în final să anunțe că, înainte de a pleca, angajatul își va duce la bun sfârșit toate proiectele și sarcinile pe care le are în desfășurare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot