Ce este șomajul tehnic? Cum este reglementat în Codul Muncii?

18.06.2020
Ce este șomajul tehnic? Cum este reglementat în Codul Muncii?

Șomajul tehnic se găsește în Codul Muncii și termenul a tot fost auzit, în ultima perioadă, în mass-media. Definiția și explicația despre cum funcționează acesta o vom relata mai jos, astfel încât lumea să înțeleagă foarte bine ceea ce reprezintă, de fapt, șomajul tehnic. Totodată, în rândurile de mai jos vom analiza și situația în care acesta este activat.

Ce este șomajul tehnic?

Pe înțelesul tuturor, șomajul tehnic este reglementat prin art. 53 al Codului Muncii și reprezintă întreruperea sau reducerea temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă şi este cauzată de motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Șomajul tehnic în Codul Muncii

Potrivit art. 53 din Codul Muncii, pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat.

De asemenea, pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare, salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

Documente necesare pentru obținerea șomajului tehnic

Așa cum spuneam mai sus, angajatorii pot ține angajații acasă atâta timp cât doresc, iar aceștia din urmă trebuie să fie la dispoziția firmei pentru a reveni la muncă atunci când le este cerut. Trebuie specificat că, indemnizaţia care se plateşte din bugetul asigurărilor pentru şomajul tehnic este egală cu 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pentru a beneficia de șomaj tehnic pot fi depuse cereri online fie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), fie la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Documentele necesare:
• Cerere acordare a şomajului tehnic
• Declaraţie pe propria răspundere
• Lista de angajaţi

Așadar, șomajul tehnic este o modalitate prin care angajatorul își menține angajații pe perioada suspendării activității din diferite motive.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot