Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz?

02.03.2023
Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz?

Foarte mulți oameni caută să aibă un serviciu cât mai bine plătit. Ca atare, unii renunță la vechiul job atunci când găsesc în altă parte. Plecarea, însă, nu este atât de simplă și trebuie respectate niște reguli, potrivit Codului Muncii.

Legea în vigoare prevede o durată fixă pentru preaviz la încetarea relațiilor de muncă. Nu contează dacă este vorba de demisie sau de concediere. Codul Muncii stipulează clar că angajatul are o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare. Trebuie precizat că, în cazul demisiei, perioada de preaviz poate fi redusă ca urmare a unei înțelegeri între salariat și angajator, însă în situația demiterii acest lucru nu poate fi negociat, fiind interzis prin lege.

Ce se întâmplă dacă nu este respectată perioada de preaviz?

În timpul zilelor de preaviz atât angajatorul cât și angajatul trebuie să respecte obligațiile asumate în contractul individual de muncă. Practic, salariatul muncește în continuare, iar patronul îl plătește. În cazul demisiei, perioada de preaviz de 20 de zile poate fi redusă ca urmare a unei înțelegeri între părțile implicate.

La final trebuie să existe un document care să ateste ultima zi de lucru pentru salariat. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, iar angajatul nu respectă perioada de preaviz se consideră că acesta a absentat nemotivat de la serviciu și poate duce la amânarea efectivă a datei de la care va înceta contractul, fie la mai puţin bani la ultimul salariu primit. Trebuie precizat că banii luați din salariu nu reprezintă o reținere și o neplată pentru zilele nelucrate.

Neprezentarea la locul de muncă, fără justificare, inclusiv în perioada de preaviz, nu obligă angajatorul la plata salariului pentru respectiva perioadă. Mai concret, plata salariului este subsecventă prestației și nu putem discuta despre o reținere, sumele respective nefiind datorate. Confirmarea faptului că salariul este condiționat de prestația efectivă a activității și că absențele nemotivate suspendă executarea contractului de muncă o regăsim și în dispozițiile:

– art. 16 alin. (6) din Codul muncii „Absențele nemotivate (…) se scad din vechimea în muncă”;

– art. 51 alin. (2) „Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situația absențelor nemotivate ale salariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern”, a explicat consilierul juridic Dan Năstase, pentru avocatnet.ro.

Așadar, lipsa de la locul de muncă a salariatului în perioada de preaviz reprezintă o abatere disciplinară și acesta poate fi tras la răspundere, chiar dacă contractul de muncă urmează să înceteze. Potrivit legii în vigoare, printre sancțiunile care pot fi aplicate se numără avertismentul scris, retrogradarea din funcţie şi desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Exceptând avertismentul scris, celelalte două sancțiuni trebuie să aibă la bază, înainte, o cercetare disciplinară. Potrivit Codului Muncii, demisia fără preaviz este posibilă doar în cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile față de salariat, conform contractului individual de muncă.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising