Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz?

02.03.2023
Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz?

Foarte mulți oameni caută să aibă un serviciu cât mai bine plătit. Ca atare, unii renunță la vechiul job atunci când găsesc în altă parte. Plecarea, însă, nu este atât de simplă și trebuie respectate niște reguli, potrivit Codului Muncii.

Legea în vigoare prevede o durată fixă pentru preaviz la încetarea relațiilor de muncă. Nu contează dacă este vorba de demisie sau de concediere. Codul Muncii stipulează clar că angajatul are o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare. Trebuie precizat că, în cazul demisiei, perioada de preaviz poate fi redusă ca urmare a unei înțelegeri între salariat și angajator, însă în situația demiterii acest lucru nu poate fi negociat, fiind interzis prin lege.

Ce se întâmplă dacă nu este respectată perioada de preaviz?

În timpul zilelor de preaviz atât angajatorul cât și angajatul trebuie să respecte obligațiile asumate în contractul individual de muncă. Practic, salariatul muncește în continuare, iar patronul îl plătește. În cazul demisiei, perioada de preaviz de 20 de zile poate fi redusă ca urmare a unei înțelegeri între părțile implicate.

La final trebuie să existe un document care să ateste ultima zi de lucru pentru salariat. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, iar angajatul nu respectă perioada de preaviz se consideră că acesta a absentat nemotivat de la serviciu și poate duce la amânarea efectivă a datei de la care va înceta contractul, fie la mai puţin bani la ultimul salariu primit. Trebuie precizat că banii luați din salariu nu reprezintă o reținere și o neplată pentru zilele nelucrate.

Neprezentarea la locul de muncă, fără justificare, inclusiv în perioada de preaviz, nu obligă angajatorul la plata salariului pentru respectiva perioadă. Mai concret, plata salariului este subsecventă prestației și nu putem discuta despre o reținere, sumele respective nefiind datorate. Confirmarea faptului că salariul este condiționat de prestația efectivă a activității și că absențele nemotivate suspendă executarea contractului de muncă o regăsim și în dispozițiile:

– art. 16 alin. (6) din Codul muncii „Absențele nemotivate (…) se scad din vechimea în muncă”;

– art. 51 alin. (2) „Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situația absențelor nemotivate ale salariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern”, a explicat consilierul juridic Dan Năstase, pentru avocatnet.ro.

Așadar, lipsa de la locul de muncă a salariatului în perioada de preaviz reprezintă o abatere disciplinară și acesta poate fi tras la răspundere, chiar dacă contractul de muncă urmează să înceteze. Potrivit legii în vigoare, printre sancțiunile care pot fi aplicate se numără avertismentul scris, retrogradarea din funcţie şi desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Exceptând avertismentul scris, celelalte două sancțiuni trebuie să aibă la bază, înainte, o cercetare disciplinară. Potrivit Codului Muncii, demisia fără preaviz este posibilă doar în cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile față de salariat, conform contractului individual de muncă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot
De ce nu se poartă rochie roșie la nuntă?
De ce nu se poartă rochie roșie la nuntă?
Unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui cuplu este, cu siguranță, nunta. Totuși, nunta are o importanță aparte și pentru invitați, nu doar pentru miri. Alegerea ținutei... citește tot
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot