Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz?

02.03.2023
Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz?

Foarte mulți oameni caută să aibă un serviciu cât mai bine plătit. Ca atare, unii renunță la vechiul job atunci când găsesc în altă parte. Plecarea, însă, nu este atât de simplă și trebuie respectate niște reguli, potrivit Codului Muncii.

Legea în vigoare prevede o durată fixă pentru preaviz la încetarea relațiilor de muncă. Nu contează dacă este vorba de demisie sau de concediere. Codul Muncii stipulează clar că angajatul are o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare. Trebuie precizat că, în cazul demisiei, perioada de preaviz poate fi redusă ca urmare a unei înțelegeri între salariat și angajator, însă în situația demiterii acest lucru nu poate fi negociat, fiind interzis prin lege.

Ce se întâmplă dacă nu este respectată perioada de preaviz?

În timpul zilelor de preaviz atât angajatorul cât și angajatul trebuie să respecte obligațiile asumate în contractul individual de muncă. Practic, salariatul muncește în continuare, iar patronul îl plătește. În cazul demisiei, perioada de preaviz de 20 de zile poate fi redusă ca urmare a unei înțelegeri între părțile implicate.

La final trebuie să existe un document care să ateste ultima zi de lucru pentru salariat. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, iar angajatul nu respectă perioada de preaviz se consideră că acesta a absentat nemotivat de la serviciu și poate duce la amânarea efectivă a datei de la care va înceta contractul, fie la mai puţin bani la ultimul salariu primit. Trebuie precizat că banii luați din salariu nu reprezintă o reținere și o neplată pentru zilele nelucrate.

Neprezentarea la locul de muncă, fără justificare, inclusiv în perioada de preaviz, nu obligă angajatorul la plata salariului pentru respectiva perioadă. Mai concret, plata salariului este subsecventă prestației și nu putem discuta despre o reținere, sumele respective nefiind datorate. Confirmarea faptului că salariul este condiționat de prestația efectivă a activității și că absențele nemotivate suspendă executarea contractului de muncă o regăsim și în dispozițiile:

– art. 16 alin. (6) din Codul muncii „Absențele nemotivate (…) se scad din vechimea în muncă”;

– art. 51 alin. (2) „Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situația absențelor nemotivate ale salariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern”, a explicat consilierul juridic Dan Năstase, pentru avocatnet.ro.

Așadar, lipsa de la locul de muncă a salariatului în perioada de preaviz reprezintă o abatere disciplinară și acesta poate fi tras la răspundere, chiar dacă contractul de muncă urmează să înceteze. Potrivit legii în vigoare, printre sancțiunile care pot fi aplicate se numără avertismentul scris, retrogradarea din funcţie şi desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Exceptând avertismentul scris, celelalte două sancțiuni trebuie să aibă la bază, înainte, o cercetare disciplinară. Potrivit Codului Muncii, demisia fără preaviz este posibilă doar în cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile față de salariat, conform contractului individual de muncă.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot