Ce este preavizul de demisie?

28.11.2022
Ce este preavizul de demisie?

Piața locurilor de muncă aduce pentru angajați posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de joburi. Acest lucru înseamnă că oricând, cineva își poate părăsi locul de muncă pentru altul mai bun, în care veniturile sunt substanțiale. Când îți dai demisia, cea mai comună soluție este prin preavizul de demisie. Ce este și cât timp durează?

Ce este preavizul de demisie?

demisie

Preavizul de demisie reprezintă un termen prin care ambele părți decid ca în 20 de zile, angajatul să presteze în continuare serviciile firmei. Cel încadrat are posibilitatea de a-și găsi un nou loc de muncă sau se poate răzgândi în privința celui actual, iar angajatorul are posibilitatea să găsească un eventual înlocuitor.

Contractul de muncă încetează definitiv la data expirării termenului de 20 de zile. Acest lucru se poate schimba pe parcurs, în funcție de dorința angajatorului. Există posibilitatea în care angajatul poate demisiona fără un astfel de preaviz, dacă nu îi sunt respectate toate promisiunile contractuale.

Cum poți părăsi locul de muncă fără un preaviz?

Demisia este consemnată ca fiind un act unilateral al salariatului, care comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Conform codului muncii în vigoare din România, angajatul își poate da demisia, nemaifiind obligat să mai lucreze o anumită perioadă la respectiva firmă.

Orice încărcare a contractului de muncă în vigoare îl poate face pe angajat să-și dea demisia fără preaviz. De exemplu, dacă salariul a întârziat o perioadă mai mult de timp sau dacă remunerația a fost mai mică decât era prevăzut în contract. O a doua posibilitate prin care demisia fără preaviz este posibilă este dacă angajatul se afla în perioada de probă. Codul Muncii prevede o perioadă provizorie de 90 de zile calendaristice în care angajatorul poate decide dacă angajatul este persoana potrivită pentru post.

A treia posibilitate este ca angajatorul să renunțe la termenul de preaviz. Dacă în contractul de muncă nu se specifică un anume termen de preaviz, angajatul își poate da demisia oricând.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot