Care este diferența dintre salariul brut și salariul net?

Claudiu Petrișor 16/01/2018 Care e diferența
Care este diferența dintre salariul brut și salariul net?

Care este salariul brut?

Dar salariul net? Toți muncim pe bani și într-un stat democratic, cei ce muncesc legal au atât venituri brute cât și venituri nete. Ce înseamnă fiecare dintre aceste salarii?

Salariul brut este suma de bani înregistrată în contractul de muncă, cu tot cu taxele care merg către stat (cas individual, șomaj, asigurări de sanatate, deducere personală de bază, deduceri suplimentare, impozit pe salariu, etc).

Salariul net este suma de bani pe care salariatul o primește „în mână” (este vorba despre suma de bani rămasă din salariul brut, după ce au fost scăzute contibuțiile sociale și impozitele).

Aici îți poți calcula salariul net în funcție de salariul brut sau viceversa!

Ce este salariul?

Conform definiției, salariul este sumă de bani pe care o primește o persoană de la angajator pentru munca depusă într-o perioadă de timp bine definită (săptămână, lună).

CE ÎNSEAMNĂ ROBOR? DE LA CE VINE INDICELE ROBOR?

3 lucruri amuzante despre salariu:

  • În 2015, cel mai mare salariul din România era de 147.000 de euro lunar. Era vorba despre un angajat care lucra în domeniul imobiliar.
  • Conform unei statistici, în judeţul Neamţ se câştiga în aprilie 2017 cel mai mic salariu mediu net din România, după CNP, adică 1.690 lei.
  • România are al doilea cel mai mic salariu minim din Europa, după Bulgaria. Cu toate acestea, salariul este cel mai bine impozitat.

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...