Ce este impozitul? Unde ajung banii din impozitele plătite?

20.06.2023
Ce este impozitul? Unde ajung banii din impozitele plătite?

Perioada în care devii adult se traduce prin plata taxelor către stat. Fie că ești angajat sau îți deschizi o firmă, la final de lună fiecare trebuie să plătească taxe. Contractul de muncă prezintă două tipuri de salarii, brut și net. Ce este impozitul? Unde ajung acești bani din impozit?

Ce este impozitul?

impozitul

Conform definiției, impozitul este o obligație legală de plată către stat a unor sume de bani, ce le revine persoanelor fizice sau juridice care dețin bunuri sau desfășoară activități aducătoare de profit.

Astfel că toți cetățenii care deservesc un loc de muncă sau dețin o întreprindere, sunt obligați în temeiul legii ca din sumele pe care le primesc să redirecționeze o parte și către stat. Banii reveniți din taxe sunt utilizați apoi de autoritățile române pentru îmbunătățirea și întreținerea infrastructurii, a drumurilor și serviciilor publice. Concret, fiecare spital, drum sau pod construit de către stat a fost realizat din banii colectați de la cetățeni. Fără aceste sume, autoritatea statală nu ar avea de unde să finanțeze lucrările de ordin public.

Există mai multe tipuri de impozite, printre care:

Cât sunt taxele din salariul brut?

În acest articol ne vom axa pe cel mai cunoscut dintre ele, impozitul pe salariu. Astfel că, orice persoană care este salariată plătește o anumită cotă pentru către stat. Impozitul pe salariu se calculează prin aplicarea unei cote unice de 16%. Astfel, venitul net se află prin deducerea contribuțiilor obligatorii lunare din venitul brut, a cotizațiilor sindicale și a fondului de pensii.

Pentru contribuția la asigurări sociale de sănătate sunt cotizate următoarele taxe:

Pentru contribuția la bugetul de șomaj se mai opresc următoarele:

Astfel că, după un simplu calcul la final de lună, un român care are în contractul de muncă individual de 7.700 Ron brut, rămâne cu un salariu de 4.500 Ron net.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot