Cum se scrie corect o cerere? Care sunt regulile de respectat?

08.12.2020
Cum se scrie corect o cerere? Care sunt regulile de respectat?

Cum se scrie corect o cerere? Imediat după finalizarea studiilor întâmpinăm diferite situații în care suntem nevoiți să facem o cerere. Fie că depunem o cerere de angajare, o cerere de mărire de salariu sau o cerere de concediu, acest document oficial trebuie redactat cu seriozitate și corectitudine.

Conform definiției, cererea este o compunere specifică stilului administrativ și reprezintă o cale de comunicare în mediul relațiilor publice din toate domeniile (administrativ, economic, juridic, politic și diplomatic).

Cum se scrie o cerere?

Cererea se redactează pe o coală de hârtie A4 sau tehnoredactată și pentru a se putea îndosaria, marginea din stânga paginii trebuie să fie liberă, recomandarea fiind de doi centimetri.

Începutul cererii este o formulă de adresare prin care se indică funcția celui căruia îi este adresată („Domnule Director”) urmată de virgulă. Această formulă de adresare se scrie la aproximativ 5-6 cm de marginea de sus a paginii. În acest spațiu, de obicei, se scrie răspunsul celui căruia i-a fost adresată cererea.

La anumite meserii sau funcții nu există forme destinate exclusiv femeilor sau bărbaților. Este un stereotip moștenit de-a lungul timpului că anumite meserii sunt făcute numai de barbați sau numai de femei. De exemplu, numai masculine: primar, administrator, mecanic, pilot, colonel, redactor, medic, sau invers, numai feminine: învatatoare, educatoare, bonă, menajeră, cameristă.

La funcții înalte, ambasador, ministru, președinte s-a stabilit formularea exclusivă a formei de masculin și se spune, de exemplu, Doamna Ministru. Dar la funcția de director, unde sunt și bărbați și femei, se poate spune, fără a fi greșit, și „Doamna Directoare”.

Conținutul cererii de preferință, cât mai bine centrat în mijlocul paginii și are inclus numele, prenumele și domiciliul solicitantului, statutul social sau profesional și instituția unde se desfășoară activitatea. Formularea motivului trebuie să fie scurtă, clară și precisă.

La doi, trei centimetri sub ultimul rând al textului, către marginea din dreapta solicitantul se va semna, iar aproximativ în dreptul semnăturii, dar în partea stangă a paginii se trece data întocmirii cererii.

În josul paginii se va scrie funcția celui căruia îi este adresată cererea și instituția pe care o conduce. Cererea trebuie să respecte regulile de redactare și specificul stilului administrativ.

Model de cerere

 

Domnule Director,

 

 

Subsemnatul/subsemnata …………………….., domiciliat/domiciliată în ………………., strada …………., nr. …………, bl. ……., ap. ………, județul/sectorul …………., telefon …………, adresa e-mail …………., având funcția …………….., în cadrul departamentului …………., vă rog să-mi aprobați prezenta cerere ………….. ………………… .

 

 

 

Vă mulțumesc !

Data ……….

Semnătura……………..

 

 

DOMNULUI DIRECTOR …………………………………………………………………………………………

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot