Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?

29.10.2024
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?

Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o suprafață medie spre mică.

România, pe locul 82 în lume ca mărime

Potrivit datelor oficiale, la nivelul Uniunii Europene România se situează pe locul nouă după suprafața teritoriului și pe locul șapte după numărul populației. În schimb, la nivel mondial țara noastră se află pe locul 82 ca și suprafață, după Ghana și înaintea Ugandei, ambele state din Africa. La nivel mondial există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite. În Europa, statele cu cea mai mare suprafață sunt Rusia, Ucraina și Franța.

Care este cea mai mică țară din lume?

Cea mai mică țară din lume se găsește în Europa și este Vaticanul. Acesta este un stat independent situat în centrul Romei, Italia, și are o suprafață de aproximativ 44 de hectare. Vaticanul este sediul Bisericii Catolice și reședința Papei.

Care sunt primele trei state din lume ca suprafață?

Cea mai mare țară din lume ca suprafață este Rusia cu 17.124.424 de kilometri pătrați. Aceasta este urmată de Canda,cu o suprafață de aproximativ 9,98 milioane de kilometri pătrați. Podiumul este completate de Statele Unite ale Americii cu o suprafață de 9,83 milioane de kilometri pătrați.

Cât de mare era România Mare?

Totuși, a existat o perioadă de zeci de ani în care țara noastră era și mai mare. După unirea din 1918, suprafața țării noastre a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2. Practic, România era aproape cât Italia de mare, care are astăzi o suprafață de 301.336 km2 și mai mare decât Regatul Unit al Marii Britanii care are astăzi o suprafață de 242.900 km2.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot