Ce este o bombă cu neutroni?

08.11.2023
Ce este o bombă cu neutroni?

O bombă cu neutroni este o armă nucleară care folosește reacții nucleare pentru a elibera o mare cantitate de energie sub formă de radiație. Această radiație este compusă în mare parte din neutroni, ceea ce face ca o bombă cu neutroni să fie diferită de alte arme nucleare, care generează în principal radiație electromagnetică.

Cine a inventat bomba cu neutroni?

Inventarea bombei cu neutroni se datorează inginerului american Samuel T. Cohen și a echipei sale de cercetători, care au lucrat la dezvoltarea acestei arme în anii ’70 ai secolului trecut. În timpul Războiului Rece, SUA și Uniunea Sovietică au investit masiv în dezvoltarea armelor nucleare, iar în acest context, SUA a început să lucreze la o armă nucleară care să aibă o putere distructivă mai mică, dar care să fie eficientă împotriva trupelor inamice.

Bomba cu neutroni a fost dezvoltată în secret și a fost testată pentru prima dată în 1977. Această armă a fost concepută pentru a emite o cantitate mare de neutroni, fără a genera o cantitate semnificativă de radiații electromagnetice. Acest lucru a făcut ca această armă să fie foarte eficientă împotriva trupelor de infanterie și a altor ținte biologice, dar cu o distrugere minimă a infrastructurii.

Astăzi, mai multe țări dețin bombe cu neutroni, inclusiv SUA, Franța, Israel și Rusia. Cu toate acestea, nu toate aceste țări au confirmat public că dețin astfel de arme și nu există informații precise despre numărul de bombe cu neutroni din arsenalele lor.

În plus, există o îngrijorare crescută cu privire la posibilitatea ca grupările teroriste să obțină astfel de arme, care ar putea fi utilizate în atacuri teroriste. Din acest motiv, este necesar să se acorde o atenție sporită securității nucleare și să se ia măsuri concrete pentru a preveni proliferarea armelor nucleare și a materialelor nucleare.

Utilizarea unei bombe cu neutroni ar putea avea consecințe devastatoare asupra unei zone urbane sau militare. Deși această armă a fost concepută pentru a reduce distrugerea infrastructurii și a clădirilor, radiațiile neutronice ar putea avea efecte asupra sănătății umane și a mediului înconjurător.

Radiația neutronului poate provoca leziuni la nivel celular și poate duce la boli acute sau cronice. În plus, radiațiile neutronice pot provoca mutații genetice și pot avea efecte de lungă durată asupra mediului înconjurător. Din acest motiv, utilizarea unei bombe cu neutroni ar trebui să fie evitată cu orice preț.

Sursa foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot