Care e povestea lui Mihail Kalaşnikov? Cum a inventat arma secolului al XX-lea?

29.09.2020
Care e povestea lui Mihail Kalaşnikov? Cum a inventat arma secolului al XX-lea?

Cine nu a auzit despre arma denumită Kalașnikov? Inventatorul armei a fost Mihail Kalașnikov, un rus care s-a născut pe 10 noiembrie 1919 la Kuria, Gubernia Altai, RSFSR, și a murit pe 23 decembrie 2013 la Ijevsk, Udmurtia, Federația Rusă. Acesta a fost general-locotenent și a rămas în istorie pentru proiectarea armelor de asalt AK-47, AKM și AK-74.

Viața lui Mihail Kalașnikov

Mihail Kalașnikov a crescut într-o familie muncitoare cu 19 copii, el fiind cel de al 17-lea, dintre care au supraviețuit doar opt. Viața grea din acea perioadă a făcut ca toți copiii să muncească de la vârste fragede. Mihail, până să ajungă la școală, avea sarcina să pască animalele, iar mai târziu să muncească la câmp. În anii de colectivizare, familia Kalaşnikov a fost expropriată şi deportată în Siberia.

Viaţa noastră în Siberia a făcut din mine vânător. Aici, pentru prima dată în viaţă, am luat în mână arma tatălui meu, a povestit Mihail Kalașnikov într-un interviu conform independent.com.

Cu toate dificultățile vieții, copiii familiei Kalașnikov au reușit să își continue studiile, iar Mihail a fost atras fizică, geometrie, literatură şi făcea parte din cercurile tehnice. Băiatul a fost cucerit de versuri, de poezie și a recunoscut, ulterior, că dacă nu ar fi fost războiul ar fi devenit poet.

Anii treceau. Din adolescent visător, am devenit un tânăr- de asemenea visător. Toată lumea credea că soarta mea a fost pecetluită: să devin neapărat poet. Am început să scriu poezii din clasa a treia. E dificil să spun câte am scris, în total, în anii de şcoală. Scriam poezii, glume pentru prieteni, chiar şi piese, care erau jucate de elevii şcolii noastre. Poate că într-adevăr aş fi devenit un poet, dacă nu era războiul…, a mărturisit Mihail, potrivit sursei citate mai sus.

Ulterior, băiatul a devenit adolescent și a început să fie tot mai atras de construcţii tehnice. În anul 1938, Mihail Kalaşnikov a fost înrolat în Armata Roşie, unde a luptat din poziția de comandant de tanc. Aici, genul său de inventator este observat de superiori săi în momentul în care acesta aduce îmbunătățiri sistemelor de tragere ale tancurilor.

Kalașnikov proiectează arma care a făcut istorie

În octombrie 1941, în timpul luptelor de la Briansk, Mihail Kalașnikov este rănit. Aflându-se pe patul de spital, bărbatul se gândește cum să își ajute conaționalii și proiectează un pistol-mitralieră. După mai multe încercări fără succes, Mihail reușește să creeze o armă de asalt care să utilizeze cartuşele M 43. Astfel, apare pentru prima dată AK 47 (Automat Kalaşnikov 47). Ulterior arma a suferit câteva modificări, iar drept urmare au apărut AKM și AK-74.

Arma a devenit atât de celebră încât a fost exportată de Rusia și produsă și în alte țări. Pentru întreaga sa carieră militară, Mihail Kalaşnikov a primit mai multe titluri și decorații, iar în anul 2009, la vârsta de 90 de ani, bărbatul a primit cea mai mare decoraţie a Rusiei. Mihail Kalaşnikov a decedat 4 ani mai târziu.

Așa arată arma AK-47

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot