Ce este mita? De ce dau oamenii mită?

29.05.2023
Ce este mita? De ce dau oamenii mită?

Odată cu evoluția omenirii, cetățenii au ajuns să conviețuiască într-un spațiu cu reguli și libertăți. Societatea a fost organizată mai strict, având o conducere și diverse alte servicii, precum poliție, doctori și multe altele. Nu toți sunt mulțumiți de servicii, astfel că recurg la metode ilegale pentru a fi favorizați. Ce este mita și de ce recurg oamenii la aceasta?

De unde provine ideea de „mită”?

mită

Mita este definită ca fiind o sumă de bani promisă unei persoane, cu scopul de a o determina să încalce obligațiile de serviciu în detrimentul altei persoane. Trebuie precizat că poate fi oferite și alte daruri, împreună sau fără suma de bani. Legea pedepsește în statele civilizate atât darea, dar și luarea de mită.

Corupția nu a fost o problemă la începutul istoriei. În loc de a da mită, oamenii din istorie dădeau „ofrande” zeilor sau conducătorilor. Aceasta era o regulă nescrisă prin care cetățenii sperau la anumite favoruri. Odată cu evoluția societății și a instituțiilor religioase, au apărut și regulile de corectitudine și guvernare.

Regii și faraonii considerau că statul de drept era presus dorințelor de îmbogățire directă. Astfel că, s-a încercat distincția dintre cadouri și mită. Există înregistrări și legi ale mitei încă din cele mai îndepărtate timpuri. Arheologii au descoperit dovezi vechi de peste 3.000 de ani în care erau trecuți angajații care acceptau mită.

Motive pentru care oamenii dau șpagă

Șpaga reprezintă alt cuvânt folosit pentru mită. În prezent, corupția este prezentă oriunde. Începe de la cea mai mică scară socială și ajunge până în vârf. Cei mai săraci oferă mită pentru a ajunge mai repede la anumite servicii, iar cei bogați oferă mită pentru a face și mai mulți bani.

Iată câteva motive pentru care oamenii aleg să dea mită, chiar dacă este rea:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot