Ce este mita? De ce dau oamenii mită?

29.05.2023
Ce este mita? De ce dau oamenii mită?

Odată cu evoluția omenirii, cetățenii au ajuns să conviețuiască într-un spațiu cu reguli și libertăți. Societatea a fost organizată mai strict, având o conducere și diverse alte servicii, precum poliție, doctori și multe altele. Nu toți sunt mulțumiți de servicii, astfel că recurg la metode ilegale pentru a fi favorizați. Ce este mita și de ce recurg oamenii la aceasta?

De unde provine ideea de „mită”?

mită

Mita este definită ca fiind o sumă de bani promisă unei persoane, cu scopul de a o determina să încalce obligațiile de serviciu în detrimentul altei persoane. Trebuie precizat că poate fi oferite și alte daruri, împreună sau fără suma de bani. Legea pedepsește în statele civilizate atât darea, dar și luarea de mită.

Corupția nu a fost o problemă la începutul istoriei. În loc de a da mită, oamenii din istorie dădeau „ofrande” zeilor sau conducătorilor. Aceasta era o regulă nescrisă prin care cetățenii sperau la anumite favoruri. Odată cu evoluția societății și a instituțiilor religioase, au apărut și regulile de corectitudine și guvernare.

Regii și faraonii considerau că statul de drept era presus dorințelor de îmbogățire directă. Astfel că, s-a încercat distincția dintre cadouri și mită. Există înregistrări și legi ale mitei încă din cele mai îndepărtate timpuri. Arheologii au descoperit dovezi vechi de peste 3.000 de ani în care erau trecuți angajații care acceptau mită.

Motive pentru care oamenii dau șpagă

Șpaga reprezintă alt cuvânt folosit pentru mită. În prezent, corupția este prezentă oriunde. Începe de la cea mai mică scară socială și ajunge până în vârf. Cei mai săraci oferă mită pentru a ajunge mai repede la anumite servicii, iar cei bogați oferă mită pentru a face și mai mulți bani.

Iată câteva motive pentru care oamenii aleg să dea mită, chiar dacă este rea:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot