Ce este mita? De ce dau oamenii mită?

29.05.2023
Ce este mita? De ce dau oamenii mită?

Odată cu evoluția omenirii, cetățenii au ajuns să conviețuiască într-un spațiu cu reguli și libertăți. Societatea a fost organizată mai strict, având o conducere și diverse alte servicii, precum poliție, doctori și multe altele. Nu toți sunt mulțumiți de servicii, astfel că recurg la metode ilegale pentru a fi favorizați. Ce este mita și de ce recurg oamenii la aceasta?

De unde provine ideea de „mită”?

mită

Mita este definită ca fiind o sumă de bani promisă unei persoane, cu scopul de a o determina să încalce obligațiile de serviciu în detrimentul altei persoane. Trebuie precizat că poate fi oferite și alte daruri, împreună sau fără suma de bani. Legea pedepsește în statele civilizate atât darea, dar și luarea de mită.

Corupția nu a fost o problemă la începutul istoriei. În loc de a da mită, oamenii din istorie dădeau „ofrande” zeilor sau conducătorilor. Aceasta era o regulă nescrisă prin care cetățenii sperau la anumite favoruri. Odată cu evoluția societății și a instituțiilor religioase, au apărut și regulile de corectitudine și guvernare.

Regii și faraonii considerau că statul de drept era presus dorințelor de îmbogățire directă. Astfel că, s-a încercat distincția dintre cadouri și mită. Există înregistrări și legi ale mitei încă din cele mai îndepărtate timpuri. Arheologii au descoperit dovezi vechi de peste 3.000 de ani în care erau trecuți angajații care acceptau mită.

Motive pentru care oamenii dau șpagă

Șpaga reprezintă alt cuvânt folosit pentru mită. În prezent, corupția este prezentă oriunde. Începe de la cea mai mică scară socială și ajunge până în vârf. Cei mai săraci oferă mită pentru a ajunge mai repede la anumite servicii, iar cei bogați oferă mită pentru a face și mai mulți bani.

Iată câteva motive pentru care oamenii aleg să dea mită, chiar dacă este rea:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot