Din vremea în care „cizma” nu era „cizmă”. Cum s-a schimbat geografia Italiei de-a lungul istoriei?

14.07.2023
Din vremea în care „cizma” nu era „cizmă”. Cum s-a schimbat geografia Italiei de-a lungul istoriei?

Italia este una dintre cele mai interesante țări din Europa și, evident, din lume. Din punct de vedere geografic, relieful este plin de munți și dealuri, iar marginile sunt înconjurate de ape. „Cizma” continentului nu a arătat întotdeauna cum o cunoaștem noi în prezent. Cum s-a schimbat geografia Italiei de-a lungul istoriei?

Cum arăta teritoriul Italiei acum 20.000 de ani?

Italiei

Privind harta de mai sus ne putem da seama cu ușurință că Europa, implicit Italia arăta diferit acum mii de ani în urmă. În regiunea în care în prezent avem o dimensiune superioară a Mării Mediteraneene, putem observa că în trecut teritoriul Italiei era foarte aproape de continentul African, dar și lipit de Croația de astăzi.

Cum s-a ajuns la aceste modificări geografice? Din punct de vedere al pământului, putem constata că în decursul a zeci de mii de ani Europa a pierdut teren în detrimentul apei. Nivelul câmpiei a scăzut vizibil, rămânând deasupra apei doar terenul înalt reprezentat de dealuri și munți.

De-a lungul istoriei, Terra a fost lovită de perioade în care vremea a fluctuat foarte mult. Unde avem acum deșert, înainte exista teren arabil și invers. La polul opus, cele mai mari lovituri geografice le-au dat erele glaciare. Efectele acestora se pot observa și în prezent, existând numeroase calote glaciare care, din păcate, se topesc într-un ritm amețitor.

Astfel că, apariția Erei Glaciare și topirea calotelor au crescut nivelul apei până la nivelul din prezent. Același efect putem spune că o se se întâmple în viitor. Cum ghețarii din Polul Nord și Antarctica se vor topi, nivelul apei va continua să crească, iar orașe precum New York sau Londra se vor scufunda.

În câți ani se vor topi calotele glaciare?

În prezent, există peste 5 milioane de mile de cubi de gheață în cele mai reci regiuni de pe Terra. Părerea celor mai mulți oameni de știință este că ar dura aproximativ 5.000 de ani pentru a se topi toată gheața existentă.

Efectele adăugării continue a carbonului în atmosferă va duce în curând la o planetă fierbinte, în care existența gheții va fi improbabilă. Acest lucru va crește temperatura resimțită, de la o medie de 14 grade, la 26,6.

Foto: Facebook.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot