În Occident se dă șpagă la medici?

22.02.2023
În Occident se dă șpagă la medici?

România este țara tuturor posibilităților, fiindcă, aici, legea pare să fie facultativă și nu obligatorie. Sistemul sanitar are o corupție endemică și doctorii par că nu se mai satură de bani. Bineînțeles că sunt și medici cinstiți, însă senzația este că sunt prea puțini. Exemplele de șpagă în sistemul medical românesc sunt numeroase, dar este acest obicei practicat și în Occident?

Doctorii din Occident primesc bani de la pacienți?

Comisia Europeană a publicat un raport în care țara noastră se află pe primul loc la corupția din sistemul sanitar. Potrivit datelor statistice, un pacient din 10 a trebuit să ofere șpagă medicului pentru a fi tratat cum trebuie. După țara noastră, Grecia este a doua în clasament. Și aici bolnavi trebuie să ofere cadouri sau bani pentru a beneficia de un act medical de calitate.

Cred că e nevoie să le spunem oamenilor că în spitalele din România medicii sunt obligați să-i trateze, pentru că au un contract de muncă, o fișă de post și sunt plătiți pentru asta și orice plată suplimentară este o faptă penală, a afirmat Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta”, potrivit libertatea.ro.

Foarte mulți specialiști din domeniul medical consideră că șpaga în sistemul sanitar este o meteahnă a țărilor din sud-estul Europei, în special în cele unde comunismul a făcut legea ani de zile. În rândul populației s-a perpetuat ideea că pentru a beneficia de un act medical de calitate trebuie ca medicul să fie stimulat în plus pe lângă salariu.

„Complicele corupţiei este adeseori propria noastră indiferenţă” (Bess Myerson)

Acest obicei se practică și în țările din Occident, dar la o scară mult mai mică. Dacă în state precum Franța, Italia, Spania sau Anglia există câte un caz de coruptie, situația este imediat făcută publică, iar medicul în cauză își pierde profesia și este pedepsit conform legii în vigoare.

Suedezii nu dau neam de șpagă

O analiză la nivelul Uniunii Europene publicată de adevărul.ro a arătat că în 2019, 5% dintre pacienți au declarat că au făcut plăți informale către medici. în doar trei țări există o tendință de descreștere a procentului de pacienți care efectuează plăți informale, iar România se numără printre acestea (România, Lituania și Suedia). În Suedia, procentul a scăzut de la 1% în 2013 la… 0% în 2019.

Din păcate, la noi va mai trece mult timp până când doctorii vor ajunge la nivelul celor din țările dezvoltate, ca și gândire și modalitate de tratare a pacientului, fiindcă la nivel de salariu sunt deja acolo.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot