Ce sunt eunucii?

01.11.2022
Ce sunt eunucii?

Istoria omenirii este plină de povești și întâmplări greu de imaginat în ziua de astăzi. Cărțile și cinematografia ne ajută să ne amintim de lucruri petrecute în trecut, pentru a conștientiza cât de important este prezentul. Numeroase obiceiuri au trecut testul timpului, iar altele au fost date uitării. Printre acestea se numără și castrarea forțată a bărbaților. Ce sunt eunucii?

Ce sunt eunucii?

eunucii

Etimologia cuvântului provine din limba greacă, „eunouchos”, care se traduce „păzitorul patului”. În Roma antică, eunucii erau cei care satisfăceau plăcerile sexuale ale nobililor.

Aceștia erau preferați de către nobilime sau conducători, cei mai mulți neascunzându-și plăcerea pe care o aveau atât pentru femei, cât și pentru bărbații castrați. Contrar credinței populare insuflate de cinematografie, eunucii nu erau lipsiți de organul reproducător, ci de testicule.

Acești bărbați nepericuloși au ajuns de nelipsit din alaiul unei doamne, însoțindu-și stăpânele la opulentele terme romane, tolănindu-se alături de ele în litierele lor cu perdele de mătase și oferindu-le plăcere la poruncă. În Roma imperială, eleganța unei femei era măsurată prin numărul de eunuci din cortegiul său”- scrie Charles Panati, în lucrarea „Cartea Sfârșiturilor”.

Practica castrării a fost diferită de la regiune la regiune. În zona orientală, sultanul Mehmed al II-lea a ordonat ca eunucilor să le fie îndepărtat și organul reproducător, nu doar testiculele. Operația se efectua băieților înainte de pubertate, vârsta ideală fiind de 8 ani. Băiatul era legat de o masă, iar organele genitale erau trase cu o ață, pentru a fi tăiate cu o lamă ascuțită. Pentru vindecare, se folosea o rășină sau  rana era cauterizată cu un metal fierbinte. Tinerii erau supuși unor chinuri cumplite.

Pe parcursul vieții, durerea din timpul operației era compensată de puterea și banii primiți. Cel mai adesea, eunucii și-au început serviciul ca paznici, devenind pe parcurs supraveghetori. Aceștia erau cunoscuți pentru inteligență și înțelepciune.

Care este importanța eunucilor în istorie?

De-a lungul timpului, cei din elită și-au angajat eunuci în poziții de putere. Astfel că, aceștia au adus contribuții importante în politică, război, istorie sau cultură. Numeroase personalități istorice au fost eunuci:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot