Ce este dopajul? De ce este interzis în sport?

25.10.2022
Ce este dopajul? De ce este interzis în sport?

Cu toții avem idoli în sport. Persoane care ne fac să ne întrebăm cum au reușit să devină cei mai buni în domeniul lor de activitate. Există însă și sportivi care recurg la metode inedite și interzise pentru a sări peste antrenamente încercând să ajungă în top. Ce este dopajul și de ce este interzis în sport? 

Ce este dopajul?

dopajul

Termenul de dopaj este des folosit în lumea sportului. Acesta face referire la folosirea și administrarea de către sportivi a anumitor medicamente, droguri sau substanțe cu scopul de a-și îmbunătăți calitățile fizice și performanțele.

Deși este o practică folosită de foarte mult timp, de câteva decenii există o atenție sporită la medicamentele cu potențial de îmbunătățire fără a fi necesară munca individuală. În prezent este interzis total administrarea acestor substanțe. În trecut, sportivii erau încurajați să folosească diferite terapii medicamentoase, pentru refacerea musculară sau îmbunătățirea forței.

Conform Codului Mondial Anti-Doping, substanțele interzise sunt folosite pentru dopaj dacă:

Persoanele care sunt depistate pozitiv la testul anti-doping sunt excluse din competițiile sportive pentru o anumită perioadă sau chiar definitiv. Cele mai comune substanțe sunt: steroizi anabolizanți, droguri stimulante (cocaina, amfetamina, efedrina), hormoni, dopaj sanguin (recoltarea sângelui înainte cu mult timp înainte de competiții, urmând să fie reintrodus în atlet în timpul competiției).

Care sunt cele mai celebre cazuri de dopaj în sport?

  1. 1994: Diego Maradona. Zeul fotbalului cum îl numesc mulți pe fostul star al Argentinei și echipei de fotbal Napoli. Cunoscut pentru stilul său extra-sportiv, nu au mirat pe nimeni cazurile de dopaj. În anul 1994, Maradona este testat pozitiv la 5 variante diferite de efedrină. În același timp, cu 2 ani înainte, fusese suspendat mai multe luni pentru consumul de cocaină.
  2. 2012: Lance Armstrong. Celebrul ciclist american Lance Armstrong este cunoscut în lumea sportului pentru multe lucruri. A câștigat Turul Franței 7 ani la rând, a câștigat bătălia cu cancerul… și a fost testat pozitiv la testul anti-doping. În 2012, Agenția americană îl acuză că a folosit medicamente pentru îmbunătățirea performanțelor. În 2013, Armstrong mărturisește în emisiunea lui Oprah Winfrey că s-a dopat pentru toate victoriile din competiții.
  3. 2016: Maria Sharapova. Idol pentru mulți sportivi tineri din lumea tenisului, rusoaica Maria Sharapova a fost găsită pozitiv cu substanța „meldonium” înaintea turneului Australian Open 2016. A fost suspendată pentru o perioadă de 15 luni.
  4. 2022: Simona Halep. Celebra sportivă româncă a fost depistată pozitiv cu substanța „roxadustat” și riscă o pedeapsă de până la 4 ani. Cazul este în desfășurare.

 „Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă” – spune fosta lideră WTA.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot