De ce statele vor să interzică Tik-Tok?

08.06.2023
De ce statele vor să interzică Tik-Tok?

Rețeaua de socializare Tik-Tok a devenit o problemă internațională. Din pricina îngrijorărilor legate de confidențialitatea și securitatea aplicației, Uniunea Europeană, Statele Unite, Danemarca și Canada au emis recent ordine care interzic utilizarea TikTok pe dispozitivele emise de guvern. Urmează interzicerea definitivă a aplicației?

Tik-Tok este o aplicație deținută de compania chineză Bytedance. În ciuda faptului că chinezii dau asigurări cu privire la securitatea aplicației, anumiți experți sunt convinși că informațiile sensibile ar putea fi expuse atunci când aplicația este descărcată, în special pe dispozitivele guvernamentale. Mai mult, în trecut, ByteDance s-a confruntat cu acuzații potrivit cărora colectează datele utilizatorilor și le furnizează guvernului chinez.

BuzzFeed i-a deconspirat

În iunie 2022, BuzzFeed a dat publicității o serie de înregistrări audio de la reuniuni interne care arătau că angajații ByteDance cu sediul în China au accesat „în mod repetat” date nepublice de la utilizatori americani, inclusiv jurnaliști. Chinezii au recunoscut greșeala și au declarat că cei patru angajați ai ByteDance – doi din SUA și doi din China au fost concediați.

Război SUA vs. China

Interzicerea Tik-Tok ar putea fi o răzbunare din partea Guvernului American. China a interzis majoritatea platformelor de socializare deținute de SUA, cum ar fi Facebook și Twitter și acum a venit rândul americanilor să facă același lucru.

Tik-Tok, interzis în România?

Autoritățile din România au recomandat interzicerea Tik-Tok pe telefoanele de serviciu ale angajaților statului, notează digi24.ro. Totuși, cetățenii nu vor fi afectați de această măsură. „Nu cred că se poate pune problema de a interzice la nivelul cetățeanului de rând descărcarea unei aplicații. Ca liberal, am alergie la cuvântul a interzice ceva omului dacă își dorește acest lucru. Asta nu înseamnă că nu vom desfășura un proces de informare a românilor cu privire la eventualele riscuri la care se supun. Vom vedea cum evoluează lucrurile”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot