De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?

10.08.2022
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?

Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De atunci și până în prezent există peste 3.900 de echipe de nivel profesionist la nivel global. Anual au loc competiții cu echipe ale țărilor sau între cluburi. Acestea sunt urmărite de peste 3.5 miliarde de suporteri. Echipele sunt formate 11 jucători, fiecare având un număr propriu. De ce purtătorul tricoului cu numărul 10 este cel mai important în fotbal?

Care sunt cele mai folosite numere în fotbal?

fotbal

O echipă de fotbal este formată din 11 jucători pe teren. Ceilalți membri sunt reprezentați de staff astfel: jucători de rezervă, antrenorul principal, antrenorii secunzi ș.a. Cei din teren sunt îmbrăcați cu echipamente, fiecare jucător având un număr specific poziției în care joacă. Pozițiile de joc ale unei echipe de fotbal în principal sunt: portar, fundași, mijlocași, atacanți. Aceștia pot fi poziționați în diferite strategii de joc pentru ca la final meciul să fie câștigat. Cea mai utilizată strategie este denumită formația 4-3-3.

Cele mai frecvente numere de pe tricouri folosite sunt:

Numărul 1: Numărul este întotdeauna folosit de către portari. Acest număr nu a pășit niciodată în afara ariei porții. Cei mai cunoscuți fotbaliști din poartă ai tuturor timpurilor sunt italianul Gianluigi Buffon, spaniolul Iker Casillas sau neamțul Manuel Neuer.
Numărele 2-3-4-5: Aceste numere sunt utilizate în principal de către jucătorii din apărare. Nr. 2 este poziționat în lateral dreapta (RB), Nr. 3 este regăsit în partea lateral stânga (LB), numerele 4 și 5 sunt utilizate de către fundașii centrali cu scopul de a înainta și spre mijloc. Cei mai notabili jucători sunt: Cafu, Paolo Maldini, Roberto Carlos, Sergio Ramos sau Zinedine Zidane. Numărul 6 este utilizat în preponderență de către un mijlocaș defensiv sau mijlocașul de bandă.
Numărul 7 este purtat de către jucătorii din părțile extreme, dar și de unii atacanți centrali. Este unul dintre numerele clasice, printre cei mai legendari jucători cu acest număr fiind Cristiano Ronaldo sau David Beckham.
Numărul 8 este purtat de către jucătorii din mijloc care marchează goluri și au capabilitatea de crea ocazii de înscriere pentru coechipieri. Aceștia trebuie să schimbe tonul jocuri de la apărare spre atac. Cei mai importanți jucători cu numărul 8 pe tricou sunt Steven Gerrard sau Andres Iniesta.
Numărul 9 se găsește la jucătorii poziționați în partea de atac și care sunt marcatori prolifici. De obicei aceștia sunt atacanți centrali sau atacantul principal. Jucătorii emblematici care au purtat acest tricou sunt Fernando Torres sau Ronaldo Nazario.
Numărul 11 este dedicat de cele mai multe ori extremei stângi.

De ce numărul 10 este cel mai important?

În mod tradițional, tricoul cu numărul 10 este dăruit conducătorului de joc sau mijlocașului ofensiv al echipei. Este unul dintre cele mai importante tricouri, dacă nu cel mai important. Adesea, purtarea acestui număr aduce o presiune suplimentară pe umerii jucătorilor.
Totodată, Numărul 10 este purtat de cei mai valoroși jucători ai echipei. Din motive istorice, majoritatea celor care au purtat acest tricou au fost considerați cei mai buni. Printre exemple putem număra Pele, Platini, Maradona sau Lionel Messi. Acest tricou oferă prestigiu, clasă, valoare, un sentiment de superioritate și responsabilitate jucătorilor. Este cel mai respectat număr din acest sport. Cel mai adesea, 10 este numărul celor care aspiră când văd un jucător pe teren. Spre exemplu, la plecarea lui Ronaldinho de la Barcelona, brazilianul i-a înmânat tricoul cu numărul 10 lui Lionel Messi.

Foto: Depositphotos.com & Foto: Unsplash.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot