Care este diferența între maraton și triatlon?

17.10.2023
Care este diferența între maraton și triatlon?

Sportul este o parte importantă din viața multor oameni. De-a lungul timpului au fost inventate numeroase activități sportive menite să pună la lucru organismul. Orice sport am alege, principalele cuvinte se învârt în jurul alergatului și al mișcării în general. Care este diferența între maraton și triatlon?

Care este diferența între maraton și triatlon?

maraton

Încă din antichitate, în Grecia au fost dezvoltate mai multe sporturi olimpice. Cel mai cunoscut și mod obișnuit de a face sport este pur și simplu să alergi. Fie că alegem să alergăm 10 metri, 100 de metri sau 1 kilometru, mușchii și inima sunt puse în intens la lucru. În prezent, alergatul s-a dezvoltat extrem de mult și există tot felul de competiții. Unele se numesc maratoane, altele triatloane.

Este important de știut că înainte de orice exercițiu sportiv este nevoie de un mic antrenament, numit încălzire. În caz contrar, riscăm accidentări musculare care ne pot pune pe bară un timp îndelungat. Concret, un antrenament de alergat înseamnă sesiuni mici, pe distanțe reduse. Astfel că putem să facem sport pentru un interval total de 30 de minute, în care alergăm 1 minut și luăm pauză 2 minute.

Pentru cei care doresc să se alăture tainei evenimentelor de alergat, trebuie să știe în ce se înscriu. De multe ori vedem în online anunțuri despre concursuri care se numesc maraton sau triatlon. Principala diferență constă în faptul că maratonul înseamnă o singură activitate, iar triatlonul este o combinație de mai multe activități care alcătuiesc o competiție.

Maraton versus Triatlon

Maratonul are o distanță exactă de 42 de kilometri care pot fi parcurși prin muncă și antrenament în aproximativ 5 ore. Pe de altă parte, triatlonul este compus din 3 probe distincte, iar concurenții sunt nevoiți să alerge, să înoate și să pedaleze pentru a finaliza competiția. De obicei, triatlonul durează aproximativ 3 ore, în funcție de nivelul de pregătire al sportivului.

Cine este cel mai vechi sportiv cunoscut?

Sportul are o istorie îndelungată. Grecii antici sau romanii organizau frecvent competiții în care sportivii erau supuși la numeroase exerciții. Conform istoricilor, Grecia a fost teritoriul în care sportul a fost inventat și dezvoltat.

Una dintre cele mai importante figuri ale sportului antic a fost un pugilist grec, pe nume Theagenes. Se presupune că a câștigat aproximativ 1.300 de meciuri de-a lungul unei cariere de peste 20 de ani. Se pare că este primul atlet care a câștigat coroana la box și pankration (arte marțiale mixte).

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot