La Jocurile Olimpice antice, sportivii concurau goi

22.07.2022
La Jocurile Olimpice antice, sportivii concurau goi

Pentru o lungă perioadă de timp, nuditatea a fost un lucru obișnuit la sportivii care au participat la Jocurile Olimpice. Aceștia se antrenau și participau la competiția olimpică complet dezbrăcați. Situația inedită a început în secolul al VIII-lea î. de Hr. și a devenit o tradiție în Grecia Antică. Jocurile se țineau de obicei în Olympia, un vechi sanctuar rural dedicat venerării zeului grec, Zeus. Ca un omagiu adus divinității, sportivii își etalat fizicul și puterea, fără nicio jenă. Prezentarea era la vremea respectivă și o modalitate de a intimida alți concurenți.

Potrivit istoricilor, termenii precum „gimnaziu” și „gimnastică” se bazează pe adjectivul grecesc „gymnos”, care înseamnă „ușor îmbrăcat” sau „dezbrăcat”.

De ce în vremea antică sportivi participau dezbrăcați la Olimpiadă?

Începutul secolului al VIII-lea î. de Hr. va rămâne pentru totdeauna în istoria Jocurilor Olimpice ca perioada în care sportivii concurau complet dezbrăcați. Conform izvoarelor istorice, tradiția a început în anul 720 î. de Hr. Despre acest obicei ciudat a relatat în textele sale și filozoful atenian Platon, precum și alți scriitori din acea perioadă.

Conform legendei, inițial toți sportivii greci erau obligați să concureze cu haine pe ei. Lucrurile s-au schimbat după ce atletul Orsippos Megara a rămas complet dezbrăcat în timp ce alerga. Acestuia i s-a rupt îmbrăcămintea în timpul concursului și a rămas complet gol, însă nu s-a oprit din alergat fiind primul sportiv care a câștigat o competiție la Jocurile Olimpice dezbrăcat. După acest eveniment, toți sportivii au participat la concursuri fără niciun pic de haine pe ei.

Femeile erau interzise la Jocurile Olimpice

În afară de această legendă, se spune că apariția nudității la Jocurile Olimpice a avut și o legătură cu o ceremonie religioasă în cinstea lui Zeus, tatăl zeilor și zeițelor grecești. Legenda spune că Heracles, fiul lui Zeus, a fondat această competiție în onoarea tatălui său. În mod surprinzător, femeile căsătorite nu aveau voie să se implice sau să urmărească competițiile sportive, în schimb cele necăsătorite puteau să vadă Jocurile Olimpice. Nu să și participe.

Kallipateira din Rhodos a fost singura femeie care s-a furișat la Jocurile Olimpice, deghizată în antrenor masculin, pentru a-și vedea băiatul concurând. După ce acesta a câștigat cursa, femeia a explodat de fericire dezvăluindu-și identitatea. În mod normal, aceasta ar fi primit pedeapsa cu moartea, însă a fost iertată fiindcă provenea dintr-o familie de mari sportivi. Femeile au avut propriile lor competiții sportive desfășurate în Sparta, Delos și Atena.

Când a dispărut nuditatea complet?

Din 1812 până în 1936, corpul masculin dezgolit a fost mereu prezentat pe afișul olimpic. E drept, competitorii concurau îmbrăcați. După Primul Război Mondial, Jocurile Olimpice au venit la Anvers, în Belgia, în 1920. În acea perioadă, pe afiș era prezentat un bărbat complet nud a cărui parte privată era acoperită cu un prosop. În schimb, la Jocurile Olimpice de la Paris, din 1924, poza cu competiția prezenta un grup de atleți cu pieptul gol pregătiți de confruntare.

Lucrurile s-au schimbat și mai mult odată cu Jocurile Olimpice din Australia când reprezentarea umană a dispărut de pe afișul competiției, a fost înlocuită cu un fel de cartonaș care invita la întrecere, potrivit historyofyesterday.com.

Foto: historyofyesterday.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, dezvăluire despre Ion Țiriac: “E singurul român care își...
Cum arată locuința lui Ion Țiriac. Are pat de 16 metri pătrați, tapițat cu piele...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Sora Deliei şi Radu Sifreddi se despart. Anunţul neaşteptat făcut luni seară
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru români! Legea a fost deja promulgată
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Cu cine a fost înlocuită Corina Dănilă și unde s-a mutat emisiunea ei de pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising