De ce România a luat atât de multe medalii la Jocurile Olimpice din 1984? Am fost pe locul al 2-lea! Ce a decis Ceaușescu și care a fost contextul internațional?

06.08.2024
De ce România a luat atât de multe medalii la Jocurile Olimpice din 1984? Am fost pe locul al 2-lea! Ce a decis Ceaușescu și care a fost contextul internațional?

Odată cu Olimpiada de vară de la Paris se vorbește despre performanțele României în istoria participărilor la Jocurile Olimpice. La Jocurile Olimpice de vară din anul 1984, din Los Angeles, România a adus acasă 53 de medalii, situându-se pe locul 2 în lume, după SUA. Aceasta a fost cea mai bună performanță din istorie. Totuși, trebuie spus că țara noastră a avut un context favorabil în acel an.

În anul 1984, participarea României și Iugoslaviei la Jocurile Olimpice de vară din Los Angeles a fost o excepție printre țările din Blocul Comunist.

Ca răspuns la boicotul american al Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova, 14 țări est-europene și altele din blocul comunist inclusiv URSS, Cuba și Germania de Est au boicotat aceste Jocuri Olimpice. Au fost trei excepții: țara noastră, China și Iugoslavia. România a obținut la acele JO un număr de 53 de medalii, 20 de aur, 16 de argint şi 17 medalii de bronz.

Ceaușescu a văzut în Jocurile Olimpice o oportunitate

Dictatorul Nicolae Ceaușescu se confrunta cu grave probleme de imagine în România. Deși URSS a făcut presiuni asupra lui Ceaușescu pentru a boicota evenimentul, liderul României a fost de neclintit. Politica a interferat cu sportul și a fost încă un motiv pentru Ceaușescu să se fălească cu rezultatele sportivilor români. Și mișcarea i-a ieșit, întrucât România a performat la Los Angeles și Ceaușescu a înțeles că într‑un context economic precar, sportul va îmbunătăţi starea de spirit a românilor. Lucru care s-a și întâmplat.

„România se confrunta cu probleme financiare, iar Nicolae Ceauşescu sesizează oportunitatea oferită de Jocurile Olimpice de la Los Angeles. El încearcă să obţină maximum din acest eveniment, atât din punct de vedere economic, cât şi în planul imaginii”, a explicat istoricul Pompiliu‑Nicolae Constantin citat de adevărul.ro.

România, la Los Angeles, în cifre

Cu 127 de sportivi calificați la 12 discipline, România a ieșit pe locul al 2-lea în clasamentul pe națiuni după țara gazdă. Sportivii din Statele Unite au obținut 174 de medalii, dintre care 83 de aur, iar cei din Germania de Vest au obținut 59 de medalii, dar doar 17 de aur. Cu cele 20 de medalii de aur, România s-a clasat pe poziția a 2-a. Primul criteriu folosit la clasificare este acela al medaliilor de aur cucerite (si nu totalul de medalii). Pe locul al 4-lea fost China, urmată de Italia, scrie romania-actualitati.ro.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot