De ce ne doare în partea stângă atunci când alergăm?

28.04.2023
De ce ne doare în partea stângă atunci când alergăm?

Sportul este o parte importantă a vieții. Sau ar trebui să fie. Fie că ai obiceiuri active sau stai la birou, sportul trebuie să fie făcut cât de mult posibil. Cea mai comună formă de sport pe care oamenii au abordat-o este alergatul. Fie că este dimineață sau seară, milioane de oameni obișnuiesc să facă jogging. Cu toate acestea, anumite perioade de alergare în natură poate fi oprită de o durere laterală. Te-ai întrebat vreodată de ce ne doare în partea stângă atunci când alergăm?

De ce ne doare în stânga când alergăm?

stânga

Sigur ai avut perioade la orele de sport sau pur și simplu în parc când te-ai oprit din alergat pentru că te durea în stânga. Luai o mică pauză și porneai iar la drum, dar durerea era doar în timpul sportului. Deși știi că ești sănătos tun, nu îți poți explica durerea care apare doar în timpul alergatului.

Disconfortul gastrointestinal apare în timpul efortului fizic. Aproximativ 70% din persoanele care practică sport pot experimenta acest tip de durere. Principalele cauze, explicate de către medici, ar fi că redistribuția fluxului sangvin din timpul efortului și efectul trepidațiilor asupra organelor sunt motivul durerii.

Aceasta apare la câteva minute după începutul alergării și este localizată în partea stângă sau (rareori) în partea dreaptă a abdomenului. Durerea din timpul alergării dispare după încetarea efortului. Important de știut că dacă persistă, este nevoie urgent de a discuta cu medicul specialist.

Concret, când alergăm, fluxul de sânge se accelerează în toate vasele corpului, iar de multe ori organele nu sunt pregătite pentru un flux intens. De aceea, este imperativă o încălzire corectă, care să pregătească corpul pentru viitoarea mișcare.

Cât este indicat să faci sport?

Școala ne-a pus la dispoziție într-o săptămână aproximativ 2 ore, în funcție de profilul ales. După finalizarea studiilor, fiecare persoană în parte a luat decizia dacă să facă sport de weekend, performanță sau deloc.

Specialiștii în domeniu recomandă 20 de minute de mișcare/sport zilnic înainte de a merge la culcare. Chiar dacă pare un timp redus, acesta ajută corpul să se mențină sănătos.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot